Паниран праз

Продукти: 6-7 стръка праз, 2 яйца, олио, галета, брашно черен пипер, сол

Приготвяне: Нарежете праза на парчета с дължина около 8 см. Пуснете ги във вряща, подсолена вода и варете докато омекнат. Прехвърлете върху гевгир, за да се отцедят и ако е необходимо, допълнително ги изстискайте. Оваляйте всяко парче последователно в брашно, разбито яйце, галета и отново яйце. Пържете в силно сгорещено олио до златисто.

Гювечета с кайма

Продукти: 1 кг кайма, 2 яйца, 200 г кашкавал, 4-5 кремвирша, 100 г топено сирене, 1 пак. масло, 200 г гъби, 1 глава лук, черен пипер, чубрица, магданоз, сол.

Приготвяне: Омесете каймата с нарязаните на парчета кремвирши и топеното сирене. Добавете яйцата, настъргания кашкавал, лук и подправките. На дъното на гювечетата поставете малка бучка масло. Разпределете каймата и отгоре наредете гъбите. Полейте с останалото масло, което предварително сте разтопили. Печете до порозовяване.

Мускетарски дроб

Продукти: 800 г телешки черен дроб, 100 г пушени гърди или сланина, 2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 1 ч. чаша бяло вино, галета, магданоз, сол и черен пипер.

Приготвяне: Нарежете гърдите на малки парченца. Подправете ги с черен пипер и с тях шпиковайте дроба. Запържете го цялото парче дроб в сгорещена мазнина, като го обръщате само веднъж.

В отделен съд смесете галетата с нарязаните на ситно чесън, лук и магданоз. Залейте дроба с 1 ч. чаша гореща вода и бялото вино. Поръсете с галетата. Покрийте ястието с капак и гответе на слаб огън. Когато ястието е готово го нарежете на тънки филийки и сервирайте с картофено пюре.

Суфле с шунка

Продукти: 4 големи резена шунка или около 300 г пушени гърди, 1 глава лук, 200 г сирене, 150 г кашкавал, 2 суп. лъж. масло, 4 яйца, 1 и 1/2 ч. чаши прясно мляко, индийско орехче, сол и черен пипер.

Приготвяне: Запържете шунката, докато придобие златист цвят. Извадете я и я наредете в малка тавичка, предварително намазана с масло. В същата мазнина задушете лука за 2-3 минути. Добавете настърганото сирене, разбъркайте и с получената смес покрийте шунката.

В дълбока купа разбийте яйцата. Прибавете настъргания кашкавал, прясното мляко и подправките. Разбъркайте добре и излейте в тавичката.

Печете в умерена фурна за 30-ина минути. Сервирайте със задушен ориз или картофена салата.

Макарони с гъби

200 г макарони, 500 г гъби, 200 г шунка или друг мек колбас по ваш вкус, 150 г кашкавал, кетчуп, масло, сол и черен пипер.

Приготвяне: В сгорещеното масло запържете ситно нарязаните гъби.

Добавете наситнената шунка и задушавайте около 20 минути. Когато са готови, подправете със сол и черен пипер.

Сварете макароните според указанията на опаковката във вряща подсолена вода. Отцедете и разпределете порциите. Отгоре сипете гъбите и поръсете с настърган кашкавал. Полейте с кетчуп и сервирайте топло.