Продукти: 115 г масло, 1 глава лук, 40 г брашно, 1,200 л прясно мляко, 250 мл високомаслена сметана, 3 глави броколи, щипка смляно индийско орехче, сол и смлян черен пипер на вкус, 300 г твърдо сирене (например чедър), 500 мл зеленчуков бульон.

Приготвяне: Разтопете маслото в тенджера на средно силен котлон. Сипене нарязания на кубчета лук и запържете за около 5 минути. Прибавете брашното и, като разбърквате постоянно, гответе още минута.

Постепенно добавете прясното мляко и сметаната. Разбъркайте енергично за 1-2 минути, до получаването на гладка смес. Добавете броколито, разкъсано на съцветия, индийското орехче, сол и черен пипер. Изчакайте да заври, намалете котлона и оставете да къкри 20-30 минути.

Настържете сиренето и го сипете на порции в супата. Разбърквайте докато чедърът се разтвори. Ако искате, можете да оставите малко сирене за поръсване при сервирането.

Пасирайте с блендер и добавете зеленчуковия бульон. Варете супата още няколко минути.