По-ниските температури в срадата на седмицата няма да са критични за преждевременно развилите се овошки

Дукена Жолева, агрометеоролог

След продължителното зимно засушаване, падналите значителни валежи през първата половина на февруари, надвишили на много места в страната 40-50 л/кв.м (Враца - 76, Ловеч - 60, Свищов - 54, Русе - 56, Пловдив - 44, Елхово - 46, Хасково - 52, Чирпан - 46, Бургас - 41), доведоха до съществено увеличение на почвените влагозапаси в 50-см слой. Тези валежи бяха решаващи за преодоляване дефицита на влага в горните почвени слоеве при зимните житни култури - една от причините довела до пожълтяване на част от пшеничните посеви.

През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия отново ще се определят от наднормени температури и средноденонощни стойности в полските райони на страната значително над биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури.

Високите за сезона температури нарушиха принудителния покой при значителна част от овощните култури. В края на второто десетдневие при раноцъфтящите овошки в полските райони ще се наблюдава масово набъбване на пъпките, а на отделни места в крайните южни райони при някои видове (бадем, праскова) - и начало на разпукване на плодните пъпки.

През втората половина от следващия период агрометеорологичните условия ще претърпят промяна. В началото на третото десетдневие на февруари се прогнозира съществено понижение на температурите. Те няма да са с критични минимални стойности за преждевременно развилите се овошки. Очакваното застудяване ще доведе до затихване, а на места в Добруджа и Лудогорието, където се очакват валежи и от сняг - и до прекратяване на вегетационните процеси при есенните посеви.

Подходящи условия за сезонните агротехнически дейности - резитби в лозовите и овощните масиви, подхранване на есенниците с азотни минерални торове, зимни растително-защитни пръскания при овошките, предсеитбени обработки на площите предвидени за засяване с ранни пролетни култури (фий, овес, пролетен ечемик, градински грах) ще има през първата половина от периода.

Сеитбата на градинския грах е желателно да се извърши при възможност до края на февруари. Предсеитбените обработки включват култивиране и брануване.

Грахът се сее на дълбочина 5-6 см. Сеитбата може да се извърши по няколко начина: гнездова сеитба - в едно гнездо се поставят 4-5 семена при разстояние 30 см между гнездата и 60 см между редовете; редов посев - при разстояние 20 см между редовете и 8-10 см вътре в реда; лентова сеитба - редуват се ленти с 2,3 до 4 реда в лента. Разстоянието между редовете в лентата е 15-20см, а между лентите 50-60см.