Пита Сотир Петров от Кюстендил

Кокошките са всеядни. Те кълват на практика всичко - растения, насекоми, ровят и в компостната яма. Но може ли да даваме на кокошките месо по принцип? Обикновено за подхранване на кокошките се мисли по време на линеенето им и през зимата, когато от богатото оперение зависи успешното презимуване. В този смисъл е необходимо добавяне на протеин в дажбата

Специалисти съветват да сварите пилешко, пуешко или каквото и да е друго месо (разбира се, без сол!) за добавка към основната дажба.

Никога не давайте на кокошките сурово или недоварено пилешко месо с неясен произход, защото има опасност да ги заразите със салмонела.

Някои стопани се притесняват от това, че изхранването на месо на кокошките може да предизвика канибализъм. Но канибализмът е усвоено поведение, което се провокира от различни фактори, сред които: скупченост, резки промени в околната среда, лошо хранене, неадекватни полози.

При осигуряване на нормални условия на отглеждане кокошките ви няма да се кълват, ако ги подхранвате с месни остатъци.

Основното хранене на кокошките трябва да се състои от постоянна сезонна дажба. Нарушаването на баланса й може да доведе до промяна в метаболизма на птиците, което ще повлече след себе си намалено снасяне на яйца и затлъстяване.

Кокошките ви трябва да имат постоянна балансирана сезонна дажба
Снимки: YouTube
Кокошките ви трябва да имат постоянна балансирана сезонна дажба Снимки: YouTube