Текат сроковете за сеитба на пролетен ечемик, овес и пролетните житни-бобови смески

Драгомир Атанасов, агрометеоролог

След продължителното зимно засушаване, през предходния период паднаха валежи със стопанско значение между 20-40 л/кв.м в полските райони на страната. Това подобри водосъдържанието на горните почвени слоеве.

Образувалата се снежна покривка, с височина 10-25 см, защити есенните посеви от очакваните критични минимални температури - на места до -15 градуса, и предотврати нанасянето на повреди от измръзване.

През следващия седемндевен период прогнозираните среднодневни температури ще запазят състоянието на дълбок покой при зимните житни култури, както и състоянието на принудителен покой при овощните видове.

Критични минимални температури за посевите, намиращи се в ранни етапи от развитието си (1-3 лист), не се очакват.

През периода започват да текат агротехническите срокове за сеитбата на пролетен ечемик, овес и пролетните житни-бобови смески. При сеитбата на овесено-фиевите фуражни смески тегловното съотношение между семената на овеса и фия трябва да е 1:3-4 (3-4 кг овес и 14-16 кг фий/дка).

Това съотношение позволява успоредното развитие на двете култури, без житните растения да превземат и подтиснат растежа на бобовата култура, което дава възможност за получаването на виоскокачествен и пълноценен фураж богат на белтъчини.

През периода се прогнозира неустойчиво време, с чести превалявания, повишение на температурите и снеготопене.

В резултат на тази промяна агрометеорологичните условия няма да са подходящи за почвообработки на полетата, предвидени за засяване с пролетни култури, и за подхранване на есенните посеви с азотни минерални торове.

Условия за резитби в овощните и лозовите насаждения ще има през дните с положителни дневни температури и без валежи.