Учени откриват, че ферментиралото рапично брашно е толкова ефективно, колкото и цинковият оксид за подобряването на растежа на прасетата, развитието на чревния им тракт и опазване на здравето им.
Изследователи от университетите в Копенхаген и в Орхус публикуват статия в сп. Animals, в която разглеждат алтернативите на цинковия оксид в свиневъдството.
Изследването е в контекста на постепенното спиране на цинковия оксид в храненето на отбитите прасета в ЕС след 2022 г.
Учените тестват изхранването на рапично брашно при 1240 прасета на възраст от 28 до 85 дни. Проверени са 5 различни варианта на хранене въз основа на базова дажба.
Най-добри резултати са получени при изхранването на ферментирал рапичен шрот, който ускорил развитието на лигавицата на дебелото черво и намалил признаците на възпаление на червата. Авторите подчертават, че растежът на прасетата и подобряването на чревното и общото здраве  на прасетата били устойчиви.