Дните си минават, а скучната и студена зима скоро ще предаде щафетата на пъстроцветната и слънчева пролет. Да се надяваме тя да бъде и дъждовна, защото земята е суха, а без вода няма живот.

Работата в градината ще стане неизмерима. А заедно с това е твърде възможно да пропуснем даровете на преходния момент (зима-пролет). Затова днес ще ви разкажем как и защо да организирате билковата градинка за предстоящия сезон

1. Проучете нуждите и вкусовете си

Обикновено мечтаната градинка (в това число и джобните версии на балкона) е цветна през по-голямата част от годината, но в този случай фокусът е изместен. Целта е производство на различни видове и количества полезни медицински или подправъчни растения за домашната аптечка или кухнята. Е, значи остава само да си изясните какво ви е необходимо.

2. За старите и новите приятелства

Без съмнение всеки градинар има фаворити. Наред с тяхното отглеждане е хубаво да предизвиквате вкусовете и възможностите си с нови и нови растения, групиране, обработки, методи, грижи, торове и т.н. Отглеждането на непознати билки е чудесен начин да откриете нови хоризонти, ползи и вкусове за себе си и здравето си. Опитайте всеки сезон да добавяте по нещо ново в колекцията си.

3. Със семена е по-трудно

Хубаво е, ако имате търпение и възможност, да отглеждате растенията си от семена. Но това често е непосилна задача за заети градинари и новобранци. Грижите за всяко семеначе и вид растение са много специфични (стратификация, скарификация, покълване, нужда от светлина, топлина и т.н.), а често пъти опитите се увенчават с неуспех. Въпреки това някои билки не се предлагат под формата на разсад в търговската мрежа, а семенцата са единствения начин да се сдобиете с тях. Колкото и усилия да струва това...

4. Култивирани и диви растения в синхрон

В естествените местообитания на растенията няма баланс, симетрия, прави линии.

Въпреки това у нас хората е заложено желанието да държим всичко под контрол. Изхвърляме полезни растения, които считаме за плевели, и ги заменяме с такива, които по една или друга причина не са типични за нашите ширини. Вследствие на това доста често сме изправени пред истински предизвикателства в грижите за градината. А реално е много по-лесно да променим собствените си възприятия, отколкото изискванията на билките.

Помислете над това! Имаме толкова много наши си билета за различни болежки и кулинарни вълшебства, а търсим начини да отглеждаме джинджифил, канела, ванилия, манго... Но защо?

5. Многообразието граничи с лудост

Да, хубаво е да имаме много и различни растения. Предимствата са неизброими от чисто агрономическа и природна гледна точка. Много градинари обаче изпускат тънкия момент и възможността за контрол се изпарява със всяко следващо растение.

В интерес на истината не е толкова важно да сте добър градинар, а градинарството във всичките му измерения да ви доставя удоволствие, отмора и малко или много физическо натоварване.

Все пак, ако искате полезността и красотата да вървят ръка за ръка, внимавайте! Освен това, колкото повече и различни растения отглеждате, толкова по-невъзможно е да се грижите за тях адекватно и индивидуално.

6. Заложете на полезните връзки между растенията

Проучете взаимоотношенията на самите растения. Ако лукът пази морковите от морковената муха, а морковите пазят лука от луковата муха, то значи има и други примери за полезни връзки. Билките, етерично маслените растения и цветята са най-добрият начин да предпазите плодовете и зеленчуците си от болести и неприятели без отрови. Науката за тези връзки се нарича алелопатия. А ако имате личен опит и наблюдения, бихме се радвали да го споделите с нас.

7. Акумулатори, производители и консуматори

Разумният подбор и подредбата на растенията, съобразени с техните нужди и възможности от гледна точка на усвояването на вода и хранителни елементи, е най-добрата стратегия за ефективна градинка. Някои растения имат свойството да издърпват нутриенти от по-долните почвени слоеве, други да фиксират азот от въздуха, да съхраняват вода, да проявяват репелентни свойства и т.н. И ако всичко това се съчетае по правилния начин...получава се устойчива и самоподдържаща се малка еко система с неизброими блага. А градинарят-виртуоз заслужава повече от похвала.

8. Полезни за света, а не само за нас

Отглеждането на лечебни и изобщо цъфтящи растителни видове допринася не само за нашата кулинария или народната медицина. Пчелите и другите полезни насекоми, както и птиците са привлечени и се облагодетелстват също. Растения с високо съдържание на прашец и нектар, с които да поканите хвъркати приятели в градината си, са бергамот, ехинацея, хисоп, равнец, асклепиас, симфитум, бреза, глог, котонеастер, монарда, невен, бял оман, ангелика, фацелия, маргарит, лавандула и много, много други.

9. Билки в рамки няма, а така е по-лесно

Независимо дали ни се иска, или не, ние живеем в определени рамки. Оградата на дворното пространство, размерът на балкона или дома са все ограничения, които не зависят от нас. Растенията не се интересуват от нашите порядки. Но не винаги е възможно да им дадем тази свобода, която заслужават. Например, ако отглеждате мента, знаете, че тя има склонност да превзема площи. Е, това няма да се случи, ако я засадите в контейнер или повдигната леха. От друга страна има хиляди други варианти да създадете градинка в минималистичен дтил дори на балкона.