Външно измръзналите не се разпознават, но има начин за проба
Преди резитбата е добре да напомним някои важни неща.
Пъпките на слабоустойчивите сортове започват да измръзват при минус 16-17С, а на тези с по-висока студоустойчивост - при минус 20-21С.
Пъпките на колтуците и резервните пъпки в зимното око издържат повече на студ от главните пъпки.
Още по-висока е студоустойчивостта на черното око, ъгловите и спящите пъпки.
Внимание
Изброените особености при студоустойчивостта на отделните сортове и на видовете пъпки трябва да се имат предвид от лозарите при резитбата за възстановяване на лозите след силни зимни студове.
Когато има съмнение за измръзване на лозите, необходимо е преди резитбата да се установи степента на повредите.
Външно измръзналите очи не могат да се разпознаят от здравите
Затова подсещаме, че се събират по 12-15 пръчки от основните сортове в насаждението, които се оставят при стайна температура от 18-20°С. Да престоят поне две денонощия.
С остро ножче се правят напречни отрези на очите и на пръчките.
Когато са живи пъпките, зимните очи имат светлозелен цвят, а при измръзване - тъмнокафяв или черен.
Така се установява процентът на загиналите главни и резервни пъпки в очите, което е важно да стане преди резитбата.
Когато дървесината е засегната, тя също почернява. При силни студове по стъблата на лозите може да се появят и отоци
Чрез които растенията се стремят да възстановят повредените тъкани. В зависимост от установения процент на измръзналите очи се коригира възприетото натоварване на лозите.
Напрмер:
При загиване до 20-25 процента от главните пъпки на зимните очи се извършва нормална резитба на лозите.
Смята се, че този процент е в границите на размера на непокарващите ежегодно очи под влияние на полярността, механични повреди и на други причини.
При измръзване на по-висок процент пъпки, се прави така наречената компенсираща резитба - при нея броят на оставените очи се увеличава пропорционално на повредените.
Важно
Ако компенсацията при формировките с къса резитба - чашовидна, двустранен средностъблен кордон и кордон Роая, не може да се постигне само с чепове, оставете и стрелки или плодни прьчки.
При формировките със смесени резитби (с чепове и плодни пръчки) оставете завишен брой чепове за формиране на бъдещите плодни звена. Броят на плодните пръчки също увеличете, като подберете добре узрели, средно дебели пръчки, както и запазени колтуци.
По тях има повече здрави пъпки отколкото върху дебелите, с широка сърцевина.
Не бързайте на двора
Когато се касае за малка площ с лози, резитбата на които може да приключи за около 4-5 дни, тя може да се забави.
Да знаете, че преди да се развият зимните очи, обемът им се увеличава, а измръзналите не набъбват.
Това позволява да се избират за плодни пръчки тези, които са с повече запазени очи.
Във всички случаи спазете правилото резитбата да приключи преди покарването на лозите.
А когато измръзването е силно и над 85-90% от зимните очи са загинали, всички едногодишни пръчки се изрязват на 2-3 см от основата. Разчита се на ъгловите очи.
Коментари