Пъпките са слабо място

30 януари 2020
В лозята
17577
1 2
 

Външно измръзналите не се разпознават, но има начин за проба

Преди резитбата е добре да напомним някои важни неща.

Пъпките на слабоустойчивите сортове започват да измръзват при минус 16-17С, а на тези с по-висока студоустойчивост - при минус 20-21С.

Пъпките на колтуците и резервните пъпки в зимното око издържат повече на студ от главните пъпки.

Още по-висока е студоустойчивостта на черното око, ъгловите и спящите пъпки.

Внимание

Изброените особености при студоустойчивостта на отделните сортове и на видовете пъпки трябва да се имат предвид от лозарите при резитбата за възстановяване на лозите след силни зимни студове.

Когато има съмнение за измръзване на лозите, необходимо е преди резитбата да се установи степента на повредите.

Външно измръзналите очи не могат да се разпознаят от здравите

Затова подсещаме, че се събират по 12-15 пръчки от основните сортове в насаждението, които се оставят при стайна температура от 18-20°С. Да престоят поне две денонощия.

С остро ножче се правят напречни отрези на очите и на пръчките.

Когато са живи пъпките, зимните очи имат светлозелен цвят, а при измръзване - тъмнокафяв или черен.

Така се установява процентът на загиналите главни и резервни пъпки в очите, което е важно да стане преди резитбата.

Когато дървесината е засегната, тя също почернява. При силни студове по стъблата на лозите може да се появят и отоци

Чрез които растенията се стремят да възстановят повредените тъкани. В зависимост от установения процент на измръзналите очи се коригира възприетото натоварване на лозите.

Напрмер:

При загиване до 20-25 процента от главните пъпки на зимните очи се извършва нормална резитба на лозите.

Смята се, че този процент е в границите на размера на непокарващите ежегодно очи под влияние на полярността, механични повреди и на други причини.

При измръзване на по-висок процент пъпки, се прави така наречената компенсираща резитба - при нея броят на оставените очи се увеличава пропорционално на повредените.

Важно

Ако компенсацията при формировките с къса резитба - чашовидна, двустранен средностъблен кордон и кордон Роая, не може да се постигне само с чепове, оставете и стрелки или плодни прьчки.

При формировките със смесени резитби (с чепове и плодни пръчки) оставете завишен брой чепове за формиране на бъдещите плодни звена. Броят на плодните пръчки също увеличете, като подберете добре узрели, средно дебели пръчки, както и запазени колтуци.

По тях има повече здрави пъпки отколкото върху дебелите, с широка сърцевина.

Не бързайте на двора

Когато се касае за малка площ с лози, резитбата на които може да приключи за около 4-5 дни, тя може да се забави.

Да знаете, че преди да се развият зимните очи, обемът им се увеличава, а измръзналите не набъбват.

Това позволява да се избират за плодни пръчки тези, които са с повече запазени очи.

Във всички случаи спазете правилото резитбата да приключи преди покарването на лозите.

А когато измръзването е силно и над 85-90% от зимните очи са загинали, всички едногодишни пръчки се изрязват на 2-3 см от основата. Разчита се на ъгловите очи.

Още от В лозята
0

В зависимост от продължителността и степента на понижение на температурата измръзват частично или напълно зимните очи. При по-голям студ това може да се отнася обаче и за пръчките

0

* Младите 2-3-годишни лози имат по-нежни тъкани и структура и съдържат по-голямо количество вода - т.е. те измръзват по-лесно от възрастните. * Лозите, които са били претоварени с грозде

0

* При температура минус 15-16 градуса измръзват зимните очи на по-слабо студоустойчивите сортове като Болгар, Кардинал, Димят, Тамянка. * Ако температурата се понижи до минус 17-18 градуса

0

По-чувствителни на ниските температури са десертните сортове След коледното и новогодишно затопляне станахме свидетели и на мразовити и ледени дни. Но това не е изненада, зима е все пак

0

Сега може да внасяте оборски тор През месец януари лозата се намира в период на относителен покой. Той е подходящ за торене на плододаващите насаждения

Последни новини
0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш в размер на 10 070 457 лева на 11 504 земеделски стопани по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола

0

За 26 януари Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ обяви предупреждение от първа степен за потенциално опасно време - жълт код, за значителни валежи от сняг и дъжд за цялата

0

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“ от прием 2020 г

0

Интересува се Стоян Димитров от Симитли Специалистите съветват смеската да се приготвя само за едно хранене, тъй като лесно вкисва и може да предизвика храносмилателно разстройство

0

В България почвено-климатичните условия са много подходящи, а културата се отглежда лесно Ваня Велинска Маслодаен лен. Културата в момента е най-новото предизвикателство пред българските фермери

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2021”
Отговор:Потърсете мнение от специалистите от Института по овощарство в Пловдив. Само по снимка и описание обаче, те едва ли могат да дадат точен отговор. Определянето на сорт става въз основа на много...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От Националния клуб на привържениците на “Левски” стартират инициатива, парите от която ще отиват за изграждането на паметник на “синята” емблема Георги Аспарухов-Гунди в столичния квартал “Редута”. В магазина на НКП на бул. “Тодор Александров” № 23 се пуска реплика на легендарната фланелка, носена в периода от 1979 до 1985 г

Преживяхме и научихме много през трудната 2020-а. Едно нещо стана безпощадно ясно - освен ваксина за коронавируса спешно ни е необходима имунизация срещу страха, омразата, недоверието и конспирациите. И задължително всекидневна употреба на думата “благодарност”. “24 часа” ви подарява тази възможност - да благодарите на лекар, учител, приятел

"Няма нито едно проучване, според което новият британски щам на коронавируса да е по-смъртоносен". Това обяви в предаването "Лице в лице" по БТВ инфекционистът д-р Трифон Вълков. "Това не е щам, а различни генетични линии. Те са четири - британската, южноафриканската и две бразилски. Разликата между тях и първия вариант на вируса са някои мутации