Със заповед на директора на Държавното горско стопанство – Ген. Тошево, е забранен груповия лов на дивя свиня на сдружение „Хан Телериг 2010“. В него членуват ловците от селата Телериг, Зимница, Бакалово, Огняново и Габер от община Крушари.

Дива свиня е била отстреляна на 11 януари. При загробването й край Телериг ловецът, който е съхранявал трупа, се е държал неприлично със служителите на Държавното горско стопанство – Ген. Тошево и на Областната дирекция по безопасност на храните – Добрич.. Липсвали са и материали за дезинфекция. Съставен е констативен протокол, че не са били спазени мерките за биосигурност – беше съобщено на заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич.

В Добричка област има регистриран един нов случай на африканска чума по свинете през тази седмица – по отстреляно диво прасе край село Батово – стана ясно още на комисията.

Домашни прасета в задните дворове ще могат да се отглеждат най-рано от септември, обясни на пред комисията д-р Анелия Андонова – директор на Областната дирекция по безопасност на храните – Добрич. Според промените в Наредбата за ветеринарно-медицинските изисквания към животновъдните обекти, които бяха обнародвани през миналата седмица, в задните дворове ще могат да се гледат до 3 прасета. Изискването е те да не бъдат свине-майки и некастрирани нерези, а само прасета за угояване. Промените влизат в сила 6 месеца след обнародването им, но стопаните са подписали декларации, че няма да гледат домашни прасета до края на август, припомни д-р Андонова. Ако няма промяна в епизоотичната обстановка, от септември те ще могат да си закупят прасета за угояване, но само идентифицирани – с ушни марки и с ветеринарни свидетелства от регистрирани животновъдни обекти.