Как сами да си направим повдигаща се оранжерия, показва Кристофър Брандзал от Норвегия

Миналата година в двора си сковах повдигната леха, в която отгледах чушки. Дълга е около 4 метра и широка един метър, направена от дъски от необработено дърво. Сега искам да надградя конструкцията и да удължа вегетационния период на растенията. Как постъпвам?

Нужни са ни две дълги летви за дългата част - по 4 метра, и две къси по метър за широката, които закрепяме към повдигната леха. На дългите ще вградим болтове(размер на метрична резба М10), на които ще закачим pvc-тръбите. Те трябва да отговарят на размера на дупката на тръбата.

На двете дълги летви предварително пробивам дупки, в които ще вкарам главата на болтовете. С ъглови планки ще ги закрепя. Разположих дупките на седем места на летва, на двете летви общо са 14 дупки, за да поберем седем полуобръча. Тъй като основата е почти 400 см, разстоянието се оказа 65 см като първият и последният болт са поставени на двата края на летвите.

Възможни варианти:

Вместо да се използват болтове и да се правят дуки на летвите, лесен вариант е краищата на тръбите да се закрепят със скоби за тръби директно на летвата, от вътрешната й страна. Втори вариант е вместо болтове да използваме шпилки, които директно да вградим в летвите, но да отговарят на размера на тръбата. Така съкращаваме от покупката на различни винтчета, ъглови планки и т.н.

Следваща стъпка е сглобяването на дървената рамка. Летвите са поставени така, че ъгловите планки да са от върешната страна. За по-добра опора сложих и напречна гредичка по средата на лехата. Тя е закрепена с ъглови планки на двете дълги греди.

Монтирах и три панти от страната, която ще бъде гърба. Това може да бъде страната, която е по-малко достъпна за градинаря, или пък тази от север.

След това поставих пластмасовите тръби, дълги 2 метра, мушнати в стърчащите болтове. Арката стои високо на около 85 см. За да е по-стабилна конкструкцията, на върха връзвам една напречна тръба с останалите посредством къси свински опашки. Краят на свинската опашка трябва да стърчи надолу, за да не пречи после на найлона.

Ред е да сложим найлона на парника като се използват още един чифт дървени летви в същия размер като основите. Те ни трябват, за да забием найлона на основата. Първо направих дългите страни, а след това късите. Важно е полиетиленът (или мрежата) хубаво да се изпъне. Когато съм готов, стърчащите краища ги изрязвам.

От двете задни страни, на ъгъла между късата и дългата летва, монтирах амортисьор за повдигаща вратичка, за да може рамката да стои отворена без друга подпирачка.

Има вариант да се използват и метални вериги. Монтирам и дръжка, с която да отварям похлупака.

Готово. Току-що удължих вегетационния сезон с около месец! Тук в планините на Норвегия температурите през нощта са направо мразовити. Така че това е идеално и удобно решение, за да поддържаме по-постоянна температура за растенията. Сега този похлупак може да стои отворен през деня при топло и слънчево време и затворен през нощта.