Производството леко се увеличава, но предизвикателствата остават
Европейският винен сектор отчита приблизително 145,5 милиона хектолитра (Mhl) производство на вино за 2025 г., което представлява 1% увеличение в сравнение с предходната година. Въпреки че обемите се възстановяват, те остават с 7,5% под средната стойност за пет години. Като цяло производството показва признаци на подобрение, но продължава дългосрочната тенденция на спад, като разликата между реколтите от 2025 г. и 2018 г. все още надхвърля 40 милиона хектолитра. Лозята в цяла Европа продължават да се сблъскват с редица предизвикателства, които пречат на пълното възстановяване на сектора, сочи обзор, публикуван от Копа - Коджека.
Трите най-големи производители на вино в ЕС, които заедно представляват четири пети от общия обем, са намалили своето общо производство с 1,5 %, в сравнение с реколтата от 2024 г.
Италия остава най-големият производител в ЕС
с приблизително 47 милиона хектолитра (Mhl), докато Франция заема второ място с около 37 Mhl, а Испания спада на трето място с приблизително 31,5 Mhl.
Сред големите производители Испания, Германия и Португалия отбелязват спад, като производството им е намаляло съответно с 15 %, 8 % и 11 % в сравнение с миналата година. В контраст с това Италия очаква 8 % увеличение, а Франция също отбелязва умерено увеличение от около 2,3 %, въпреки че производството ѝ остава с 12 % под средната стойност за петте години.
Лозята са претърпели големи климатични аномалии
и тежки неблагоприятни събития през 2025 г. Вълните от горещини, сушата и наводненията са попречили на сектора да се върне до нива, близки до тези отпреди 2020 г. Пожарите в Южна Франция в края на август унищожили повече от хиляда хектара лозя, което потенциално може да се отрази косвено на до шестнадесет хиляди хектара.
Въпреки че предлагането на вино остава ниско, натискът от страна на търсенето ограничава всяко значително увеличение на производството. Най-големият пазар за европейски вина - САЩ, многократно е налагал мита върху стоки от ЕС, включително вино, което води до спад в износа. Тази нова американска политика е задържала както обемите, така и цените на ниско ниво, което е довело до ерозия на маржовете на печалба на производителите от ЕС. Тези търговски бариери се появяват в период, в който глобалната нестабилност вече нарушава световните търговски потоци.
Като цяло търсенето остава слабо
Икономическите опасения, като инфлацията и несигурността на пазара на труда, ограничават разходите, а на вътрешните пазари се наблюдава съществена промяна в предпочитанията. Тези фактори не позволяват на търсенето да компенсира намалените обеми на производството.
Лука Риготи, председател на работната група по вино на Копа-Коджека, коментира: „Реколтата от 2025 г. подчертава колко трудни остават условията. Нашите лозя често се сблъскват с обстоятелства, които са далеч от идеалните. Въпреки това, в много случаи производителите са успели да обърнат неотдавнашната тенденция на спад. В цяла Европа лозарите доставят изключително качество, демонстрирайки забележителна всеотдайност и устойчивост пред лицето на многобройни предизвикателства."
Ситуацията в основните страни-производителки
ФРАНЦИЯ: Реколта, съответстваща на тази от предходната година, но значително по-ниска от средната за петгодишния период. Франция си възвръща мястото на втори по големина производител в ЕС, въпреки че разликата с най-големия се увеличава. През настоящата реколта се затвърждават тенденциите, които са възпрепятствали производствените възможности на френските лозари. Екстремните метеорологични явления изострят общата климатична ситуация, която вреди на френското производство в повечето региони. Управлението на водата, при което райони получават твърде много, а други не събират достатъчно, се усложнява от разпръснатия и все по-малко предвидим модел на валежите. За повечето лозя цъфтежът е протекъл при хладни и влажни условия, което е довело до опадане на цветовете и плодовете и образуване на малки гроздове. Липсата на валежи и намалената влага в почвата също благоприятстваха през лятото разпространението на горските пожари в Южна Франция. През 2025 г. започна програма за окончателно изкореняване, която затвърди структурното намаляване на лозята в страната.
ИТАЛИЯ: Прогнозите са за увеличаване на производството в страната, въпреки че последните оценки ограничиха по-позитивните прогнози за реколтата в началото на сезона. Очаква се увеличението на производството в Италия да бъде в съответствие със средната петгодишна стойност, като малко ще я надхвърли. Тази умерено положителна прогноза затвърждава позицията на страната като най-голям производител в ЕС по отношение на обема. Деветнадесет от двадесетте италиански региона увеличават производството си на вино. Южните региони нарастват по-бързо от останалите, като по този начин си възвръщат част от загубените през последните години позиции. Италия е сравнително незасегната от големи климатични събития и увеличението на производството е поне отчасти следствие от този факт. Есента и зимата се характеризират с меко време. В Централна и Северна Италия валежите бяха обилни, което доведе до добри водни запаси и създаде благоприятни условия за началото на вегетационния период. През пролетта се наблюдаваха чести смущения на времето, в резултат на това изобилието от дъждове осигурява добри запаси от вода, но също така увеличава фитосанитарния натиск, особено от брашнеста мана. През 2025 г. най-бързо развиващите се региони по отношение на обема на производството са Базиликата, Абруцо и Молизе, които увеличават производството си с между 25 % и 40 %. Най-големият производител като цяло остава Венто с 12 милиона хектолитра (Mhl).
ИСПАНИЯ: В Испания се наблюдава намаление на обемите, което затвърждава тенденцията на спад в производството на вино. Производството през 2025 г. от 31,5 млн. хектолитра (Mhl) е с една пета по-малко от средното за петгодишния период. Неблагоприятните климатични условия, като високи температури, съчетани с чести горещини, оказват голямо напрежение върху сектора на Иберийския полуостров, като най-тежко се усещат последиците във вътрешността на страната. Условията през пролетта бяха положителни и позволиха да се прогнозира реколта, съответстваща на средната за петте години, но изключително сухото лято, особено през месец август, унищожи есенната реколта. Междувременно испанските лозари също бяха особено силно засегнати от мана. Въпреки че количествата са по-ниски от очакваните, качеството е изключително високо. Всъщност в сектора се наблюдава широко разпространено задоволство от качеството на вината, което е доказателство за устойчивостта на производителите пред лицето на многобройните неблагоприятни предизвикателства. Испания остава държавата-членка с най-голяма площ, предназначена за лозарство.
ГЕРМАНИЯ: 2025 г. бележи втора поредна година на свиване на производствените обеми в страната, което води до стойност с 14 % по-ниска от средната за петте години. Ситуацията се влошава допълнително от спада в търсенето, което оказва допълнителен натиск върху този сектор.
ПОРТУГАЛИЯ: В страната се наблюдава значителен спад на производството от 11 %, който е най-големият между петте големи производители в ЕС. Австрия и Нидерландия отчетоха увеличение на производството си, като в последната реколтата беше над средната.
ШВЕЦИЯ: На събитието „Вино и климатични промени: адаптиране на традициите, откриване на нови граници" през 2025 г. за първи път участва шведски производител. Скандинавската страна има само 65 винопроизводители и обем на производството от 2 хил. хектолитра (Mhl), но секторът се развива бързо, използвайки променящия се климат в региона.
У НАС
Реколтата с 10 млн. кг по-малка, хубаво но по-скъпо вино
През м.г. са прибрани 95 млн. кг грозде, докато през тази се очаква във винарските предприятия да влязат около 85 млн. килограма. Ще има хубаво вино, увери в началото на октомври директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев в Пловдив, по време на деветата Глобална конференция за винен туризъм на Световната организация по туризъм на ООН.
Ситуацията у нас не е по-различна от случващото се в сектора в Европа. Освен от сушата, на места лозя пострадаха косвено и от пожари. Имаше и много поражения от измръзванията от края на април. Затова за някои насаждения годината е нулева. Друга причина, която намали значително добивите в сравнение с една нормална година, бяха градушките на доста места в страната.
"Тази година, поради липсата на дъждове, гроздето се запази от болести. Лошото е, че то стана по-малко като зърно, с по-малко сок - обясни инж. Коев в началото на гроздобера - Ако в нормална година от 1 килограм грозде рандеманът е 60%, т.е. 600 милилитра, сега е даже доста под 50%. Реколтата грозде през 2025-а ще бъде по-малка от предходните години като количество. А в качествено отношение смея да твърдя, че гроздето е с много добри показатели." В Южна България, по време на гроздобера доста лозари, се оплакаха, че реколтата им е с 30% по-малка от предходната година.
Вината ще са добри, но на по-високи цени, прогнозира в интервю за БТА председателят на Съюза на енолозите в България (СЕБ) Станимир Стоянов. От гроздовите масиви в България се произвежда грозде, което е сравнително скъпо и така продуктът вино също се получава на висока цена, обясни Стоянов. За това влияе не само човешкият фактор, но и климатичните фактори .
Според Стоянов заради малкото количество цената на гроздето е по-висока от миналата година. Това неминуемо рефлектира върху винопроизводството, защото лозарството и винарството са взаимносвързани отрасли.
В българското винарство през последните години се наблюдава все по-сериозна конкуренция от страна на други държави членки на Европейския съюз, обясни Стоянов. Това е обусловено и от структурирането на отрасъла в България. Има тенденция към създаване и развитие на все по-малки семейни бутикови винарни, които не могат да бъдат силни на външните пазари, за сметка на големите индустриални винопроизводители, отбеляза той. Преди години винопроизводството на страната ни беше експортно ориентирано, но напоследък всички се конкурират на вътрешния пазар и вероятно това ще продължи и през следващите години. Големите винопроизводители в световен мащаб стават все по-големи и конкуренцията с тях е трудна, но по този начин може да се обърне внимание на качествените вина и на продуктите, носещи добра добавена стойност, каза енологът.
Коментари