Нашият редовен читател Кънчо Бакоев от старозагорското село Нова махала се обади в редакцията да издирим и публикуваме изпитани рецепти за вкусен домашен хляб. С удоволствие изпълняваме молбата му.

Необходими продукти: 600 г брашно, 1 пак. суха мая (7 г), 1 ч. лъж. сол, 1-2 щипки захар, около 370-390 мл хладка вода

Приготвяне: В дълбок съд изсипете брашното, маята, солта и захарта. Преди да пристъпите към месенето на тестото разбъркайте добре с лъжица сухите съставки.

Направете кладенче в брашното и постепенно започнете да добавяте хладката вода. Може да замесите тестото първоначално с лъжицата или направо с ръце. Не определяме точното количество на водата, тъй като се слага на око, но трябва да се получи хомогенно тесто, което да не лепне. При необходимост може да добавите още малко брашно.

Завийте тестото с кърпа и го оставете настрани, докато удвои обема си. Ако бързате и нямате време преди да го замесите, включете за малко фурната на 40 градуса. След като вече е готово тестото, изключете фурната и оставете съда на топло. Времето се съкращава значително.

След като втаса хубаво, омесете тестото отново върху набрашнен плот с още малко брашно. Получава се хубава, мека и гладка топка тесто.

С остър нож разделете тестото на две части и оформете всяка от тях на хлебче. Поставете ги в леко намаслена тавичка.

Изчакайте хлебчетата да втасат втори път и печете в предварително загрята фурна на 220 градуса. След като започнат да се зачервяват, намалете температурата на 200 градуса и печете до готовност. Охладете върху решетка.