В миналото пастетът се е смятал за истински деликатес и са го яли само аристократите. През Средновековието той се е сервирал като кулминационно ястие на пиршества.

В основата си пастетът представлява фино смляна кайма, почти паста, която се използва както като отделно ястие, така и за намазване върху хляб. Приготвя се от свинско, говеждо, пилешко, гъши и патешки дроб. Освен това има вегетариански варианти, при приготвянето на които се използват гъби, яйца, патладжан и др.

Продукти: 500 г пилешки дробчета, 1 глава лук, 2 суп. лъж. гъста заквасена сметана, 2 варени яйца, 2 суп. лъж. брашно, 50 г масло, 50 г кашкавал, сол, черен пипер и индийско орехче на вкус, олио.

Приготвяне: Измийте черния дроб, изчистете го от ципите и оваляйте всяко парче в брашно. Загрейте растителното масло в тиган и запържете черния дроб за 2-3 минути, като го обръщате. Нарежете лука на тънки полукръгчета и го добавете в тигана. Запържете, докато лукът стане прозрачен. Добавете сол, черен пипер, щипка индийско орехче и заквасената сметана. Разбъркайте и продължете да задушавате на слаб огън под капак, в продължение на 7-8 минути. Дръпнете от котлона и оставете да изстине. Прехвърлете в блендер и пасирайте до получаването на еднородна маса. Пастата не трябва да е прекалено рядка, за да може да запазва формата си.

За пълнежа настържете яйцата и кашкавала и ги смесете с мекото масло. Разбъркайте добре и подправете със сол и черен пипер на вкус.

Покрийте дъска за рязане с фолио за свежо съхранение. Разстелете пласт от пилешкия пастет и покрийте със слой от пълнежа. Внимателно повдигнете краищата на фолиото и завийте на стегнато руло. Завържете краищата и оставете в хладилника за 2 часа.