Отговаряйки на читателски въпрос на Велика Иванова от Пазарджик трябва да кажем, че досегашните наблюдения върху сортовете в страната позволяват да се разпределят в няколко групи.
От познатите у нас и в дворното лозарство, към сортове с много добра студоустойчивост се числят Каберне Совиньон, Ркацители, Мискет червен, Ризлинг рейнски, Ризлинг италиански и др.
Сортове с добра студоустойчивост са Саперави, Памид, Шевка, Мавруд, Мерло.
Със средна студоустойчивост - Гъмза, Сензо, Мискет хамбургски, Тамянка, Мискет врачански, Зарчин, Чауш и др.
Със слаба студоустойчивост са Болгap, Кардинал, Димят, Юни блан и др.
Коментари