Медът извън ЕС (главно от Китай) често е с по-лошо качество, но далеч по-евтин.

Европейските пчелари, които произвеждат на по-високи стандарти и при по-строги правила за безопасност на храните, не могат да се конкурират с тези цени и по този начин не са в състояние да произвеждат мед на цена, която гарантира техния поминък, информира euobserver.com.

Предоставяйки други пазарни възможности, пчеларите ще бъдат принудени да търсят друг източник на доходи, а спадът в пчелните семейства най-вероятно ще продължи.

Например рентабилността на пчеларския сектор в Унгария е намаляла с 50 процента в сравнение с предходната петгодишна средна стойност. И тази тенденция вероятно ще продължи. Отстъпките за мед за трети страни съгласно споразуменията за свободна търговия на ЕС допълнително увеличават натиска върху вноса.

Има и още тревожна статистика: Общите приходи от опрашване са 50 пъти повече от приходите от директни продажби на пчеларски продукти. Ако Европейският съюз иска да поддържа сектора на пчеларството, той трябва пропорционално да признае неговата полезност и да отдаде далеч по-голямо значение на самото пчеларство, отколкото на неговите продукти.