Така в Израел правят от пустиня градина 4 Нови технологии дават информация на всеки 10 минути за нужната водна доза на растенията

Радина Иванова

Израел е една от най-малките и най-гъсто населени страни в света, въпреки че 60% от територията й е пустиня. Разработването и прилагането на иновативни технолигии в земеделието като капковото напояване, което се изпозлва в над 75% от стопанствата там, позволи на страната днес почти изцяло да задоволява нуждите на пазара от агростоки и осигури сериозен износ.

Всичко започва с идеята за капково напояване на евреина Симха Блас, който през 30-те години на ХХ век посещава стопанство в Палестина. Там забелязал доброто развитие на уж неполивано дърво, което се оказало захранвано от малко количество подземна вода.

Наследник на ноу-хауто на Блас днес е световно известната компания Netafim, която комерсиализира идеята през 60-те и става лидер в интелигентното капково и микронапояване. Техните поливни системи се продават в над 100 страни, фирмата поддържа 13 фабрики по света.

И тъй като е видимо, че природните ресурси на Земята намаляват, най-вече водата, толкова повече подобни системи ще са нужни на човечеството. А статистиката сочи, че в света се изразходва около 70% от водата за конвенционално поливане. Затова все повече приоритетът към съвремените поливни практики ще е образец за интелигентно управление и отговорно отношение към околната среда.

Освен Нетафим, мотото "Отгледай повече с по-малко" дирижира и много други ag-tech компании на Стария свят като CropX, Saturas, Manna и SupPlant, които предлагат все по-нови смарт програми, с които с по-малко вода се произвежда повече и по-добро качество.

SupPlant набира скорост на световния пазар в последните 4-5 години със своята автоматична напоителна система - наречена Growth Based Irrigation (Напояване, основано на растежа), която захранва растенията според нуждите им. В момента GBI работи в 14 страни по света, като всяка система се ръководи от опитен агроном, специализиран в съответната култура и в контакт с клиента през целия сезон.

Тя дава възможност на производителите да използват до 30% по-малко вода и същевреманно да постигнат 5-10% повече продукция

Системата се състои от три вида сензори в стопанството. Едни се поставят в почвата, които измерват солеността и влагата. Те се разполагат на две различни нива, така се отчита движението на водата в почвата.

Следващата група са сензорите по растението или дентрометрите. Те се поставят на три места: на стъблото се отчита свиването и разширяването на растението; на листата се мери температура; и на плода, където се наблюдават измененията в реакциите на растението.

Третата група сензори измерват климата - температура, влага, вятър. На всеки 10 минути цялата тази информация се анализира в сървърите, изпращат се в софтуерен облак (място за споделени ресури) и оттам - в телефона на фермера. SupPlant е разработила свой алгоритъм за пресмятане на точното количество вода от събраната информация. Така фермерът получава съвети за действие в реално реме. А отделно самата технология позвалява автоматично управление на напояването.

Голям плюс на системата е, че е способна да контролира растежа на културите със стрес. Макар да се стремим да редуцираме стреса при растенията за тяхното по-бързо развитие, при някои случаи като в лозята, стресът е дори от полза. Но той трябва да бъде стрикно контролиран, а нашето оборудване знае как да го стори, казва Адолфо Левин, главен учен към SupPlant. Не на последно място са сервизните услуги на компанията, допълва той. Дори и когато работите с най-добрите и сигурни сензори, понякога има проблем. Производителят се нуждае от бърза реакция и компаниите трябва да я доставят. Ние сме група експерти които отделяме от нашето време да помагаме на фермерите и да им предоставим решения.

Едни от най-важните обратни връзки от клиентите са дали системата е рентабилна и дали е лесна за управление. Така знаем, че фермерите са сигурни в действията си и за бизнеса си, казва още Левин.

В близко бъдеще компанията ще стартира приложението SupPlant.me, което ще изпозлва огромната база от данни, получени от практиката. Докато не всеки може да си позволи GBI оборудването, фермерите по света ще могат да си инсталират мобилната апликация. Приложението ще им предостави навременни препоръки за напояване въз основа на фактори като вид култура, етап на растеж, тип на почвата, местоположение на парцела, климат.

Лесно за човека

Не всяко блестящо решение трябва да бъде високотехнологично най-вече в сектор земеделие в развиващите се страни. Така например Tal-Ya Water Technologies създадоха пластмасова поставка за многократна употреба, която събира роса от въздуха и спестява с до 50% водата.

Квадратните назъбени тела, изработени от рециклируема пластмаса с UV филтри върху основа от варовик, обграждат основата на растението. С промяна на температурата през нощта на повърхността се образува роса от конденз, която отива директно към корените. Ако вали, устойството усилва ефекта на всеки милиметър вода 27 пъти.

Изобретението има и друг ефект - то блокира слънцето, така че плевелите да не могат да се вкоренят и предпазва растенията от екстремни температурни промени. Така, освен че се използва много по-малко вода, се намалява и торенето на реколтата, което означава по-малко замърсяване на подземните води.

Предаване на знание

От 50-те години на миналия век, израелците не само намират чудотворни начини да озеленят собствената си пустиня, но споделят своите знания на нуждаещи се от по-далечни страни. Не само образователна, но и практическа помощ предложи наскоро израелското външно министерство на страните Сенегал, Кения, Южна Африка, Бенин и Нигер.

Стотици семейства са доволни от новата си придобивка-подарък: системата Tipa, което на иврит означава капка. Тя включва бетонен резервоар, водна помпа (която може да се управлява ръчно, от соларна помпа или дизелов генератор) и пластмасови тръби. Напояването е на гравитачен принцип и решава проблема на много селски райони - липсата на налягане.

На подобен гравитачен принцип по-усъвременена услуга предлага и фирмата N-drop за големи производители в Африка, Америка и Австралия.

Сензорите на Supplant дават навременна климатична информация
Сензорите на Supplant дават навременна климатична информация
Макар 3 дни да е валяло дъжд, устройството показва, че е нужно поливане. По-малко от два дни след валежите, почвените сензори показват намаляване на влагата (в жълто и червено), а тези на стъблото (в зелено) показват процеси на свиване.
Макар 3 дни да е валяло дъжд, устройството показва, че е нужно поливане. По-малко от два дни след валежите, почвените сензори показват намаляване на влагата (в жълто и червено), а тези на стъблото (в зелено) показват процеси на свиване.
Tal-ya поставка
Tal-ya поставка
В Сенегал получават системата Tipa
В Сенегал получават системата Tipa