От 12 до 14 февруари 2020 г. в Солун, Гърция ще се проведе конференция на тема "Мерки за адаптиране и смечкаване на последиците от изменението на на климата".
Тя е по линия на проект BalkanROAD - Преход към ферми с нулев отпечатък от въглерод, вода и отпадъци и разработване на пътна карта за стратегии за устойчиво управление на селскостопанския сектор на Балканите.
Националната служба за съвети в земеделието съобщи, че конференцията ще обърне внимание на адаптирането и смекчаването на изменението на климата в първичния и вторичния сектор, чрез насърчаване на добрите селскостопански практики и съвременните ефективни технологии.
Тя ще се фокусира основно върху следите от въглерод, отпадъци и вода и ще стимулира интереса на учени и граждани и да ги информира за стратегиите за устойчиво управление на агробизнеса на Балканите.
Основните теми ще засягат смекчаване на изменението на климата и адаптирането му от селскостопанския сектор, устойчив агробизнес под натиска на климатичните промени, управление на ресурсите, анализ на жизнения цикъл и емисиите на парникови газове от селскостопанското производство.
Ще се обсъжда адаптацията на Балканския средиземноморски агробизнес към изменението на климата и кръговата икономика и биоикономика, също и иновации и предприемачески инициативи и добри практики за управление в селското стопанство.
Ще се покажат инструменти за вземане на решения и поддръжка, уеб приложения и др.