Стартира се с най-ранните, както и с тези, които се нуждаят от повече време за развитие

В края на януари започва засяването на семената за производството на ранните разсади, които се отглеждат вкъщи. Градинарите, които разполагат с култивационно съоръжение, което се отоплява, могат да започват и по-рано.

Повече от любителите засяват и отглеждат разсадите в домашни условия, като ги изнасят на терасата или в градината в крайния етап, по време на закаляването им.

Подготовката за разсада започва с няколко основни момента: приготвяне на торопочвена смес, осигуряване на качествени семена, набавяне на малки саксийки или терини.

Преди да започне засяването, е препоръчително градинарите да си припомнят основните моменти, които съпътства производството на разсад.

Кои са акцентите:

Различните зеленчукови разсади са готови за различен период от време. Препоръчително е да се спазват тези срокове, за да могат след като растенията са готови, веднага да се засадят в градината. В противен случай растенията прерастват, трудно се приспособяват, дори могат да загинат.

Винаги засявайте малко повече семена, за да се застраховате. Особено при доматите, задължително засейте в различни срокове - в разлика от няколко дни до седмица при отделните производства.

В зависимост от това дали ще пикирате разсада, засейте в подходящи съдове. Ако ще се пикира - се засяват повече семена в по-голяма саксия или се прави гъст разсад в сандъчета, ако не - сее се в единични съдове или в саксийни табли.

ТЕРИНИ

През последните години все повечето любители използват готовите саксийни табли. Те са много удобни, тъй като семената се засяват по единично в тях. Растенията нарастват там и не се налага да се разсаждат, когато се използват по-големи гнезда.

Гъста сеитба в сандъчета

Растенията се пикират

Семената за разсадите могат да се засяват и нагъсто, най-често в сандъчета. В този случай обаче растенията трябва да се пикират. Пикират се и растенията, които са засадени в много малки саксийни табли и им трябва повече пространство с нарастването както на надземната част, така и на кореновата система.

Пикирането се извършва докато растенията са много малки, най-често при кръстосването на първата двойка листа.

При гъстото засяване, растенията се изваждат с помощта на тъп нож или малка лопатка, като се подхващат внимателно с част от почвата.

Ако разсадът е бил в малки терини, те се изваждат с цялата почва около корена и просто всяко гнездо се премества в отделен съд.

Растенията се нуждаят от подходящи условия

Те са различни в отделните периоди

В зависимост от фазата на развитие на разсада, той се нуждае от различни условия на основните фактори на средата.

Температура

Температурата е много важна за правилният растеж и развитие на разсадите. Тя е различна в отделните периоди. Така например до поникването е важно в помещението да се поддържа по-висока температура, за да стане то по-бързо.

След поникването температура трябва да е по-умерена. В последните етапи от развитието на растенията те се държат в хладно помещение. А седмица преди да се засадят в градината, се изнасят ежедневно на открито, за да се аклиматизират.

Светлина

Светлината е другият важен фактор. Тук е обратно. В първите етапи от развитието на разсадите, до поникването им, те не се нуждаят от нея. След това обаче светлината е решаваща за правилното нарастване на растенията.

Ако тя е недостатъчна, растенията се изкривяват или стъблото им се удължава прекалено много.

Влажност

Влажността е другият основен фактор. Тя трябва да е равномерна през цялото развитие на разсадите. Отначало е важна, за да могат семената да покълнат бързо и равномерно. В същото време не трябва да е прекалено мокро, за да не изгният семената.

По време на нарастването влагата трябва да е равномерна, за да няма периоди на засушаване, с такива на преовлажняване, които се отразяват неблагоприятно на правилното нарастване.

Предишният ден преди пикиране например растенията се поливат, за да се извадят по-лесно. Същото е и преди засаждането на постоянно място в градината, за да се извадят по-лесно от саксийката.

НА ЗАКРИТО

Градинарите, които имат парници и оранжерии, могат да отгледат много ранни зеленчуци, благодарение на ранните разсади, които преди това са засели в тях

Ако се отглеждат в парници и оранжерии

Ако отглеждате разсад в парник или оранжерия, засяването е в по-различни срокове. Това се определя според вида на културата, производството, както и дали растенията ще продължат да се отглеждат на закрито или ще се изнесат по-късно в градината.

Освен това разсадът може да се засява в съдове или директно в почвата. По принцип в последните години се предпочита семената да се сеят в съдове, които се поставят на рафтове в парниците, тъй като грижите за растенията са по-лесни.

Разбира се, най-рано започват да се засяват зеленчуците, чиито разсади се нуждаят от повече време за развитие, както и в тези съоръжения, които се отопляват.

По-долу в таблиците може да видите ориентировъчните срокове за отглеждане на някои зеленчукови култури при различни производства и в различните райони на страната.