Започва подготовката за разсадите, които се правят вкъщи и в градината

11 януари 2020
Зеленчуци
28557
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
 

Стартира се с най-ранните, както и с тези, които се нуждаят от повече време за развитие

В края на януари започва засяването на семената за производството на ранните разсади, които се отглеждат вкъщи. Градинарите, които разполагат с култивационно съоръжение, което се отоплява, могат да започват и по-рано.

Повече от любителите засяват и отглеждат разсадите в домашни условия, като ги изнасят на терасата или в градината в крайния етап, по време на закаляването им.

Подготовката за разсада започва с няколко основни момента: приготвяне на торопочвена смес, осигуряване на качествени семена, набавяне на малки саксийки или терини.

Преди да започне засяването, е препоръчително градинарите да си припомнят основните моменти, които съпътства производството на разсад.

Кои са акцентите:

Различните зеленчукови разсади са готови за различен период от време. Препоръчително е да се спазват тези срокове, за да могат след като растенията са готови, веднага да се засадят в градината. В противен случай растенията прерастват, трудно се приспособяват, дори могат да загинат.

Винаги засявайте малко повече семена, за да се застраховате. Особено при доматите, задължително засейте в различни срокове - в разлика от няколко дни до седмица при отделните производства.

В зависимост от това дали ще пикирате разсада, засейте в подходящи съдове. Ако ще се пикира - се засяват повече семена в по-голяма саксия или се прави гъст разсад в сандъчета, ако не - сее се в единични съдове или в саксийни табли.

ТЕРИНИ

През последните години все повечето любители използват готовите саксийни табли. Те са много удобни, тъй като семената се засяват по единично в тях. Растенията нарастват там и не се налага да се разсаждат, когато се използват по-големи гнезда.

Гъста сеитба в сандъчета

Растенията се пикират

Семената за разсадите могат да се засяват и нагъсто, най-често в сандъчета. В този случай обаче растенията трябва да се пикират. Пикират се и растенията, които са засадени в много малки саксийни табли и им трябва повече пространство с нарастването както на надземната част, така и на кореновата система.

Пикирането се извършва докато растенията са много малки, най-често при кръстосването на първата двойка листа.

При гъстото засяване, растенията се изваждат с помощта на тъп нож или малка лопатка, като се подхващат внимателно с част от почвата.

Ако разсадът е бил в малки терини, те се изваждат с цялата почва около корена и просто всяко гнездо се премества в отделен съд.

Растенията се нуждаят от подходящи условия

Те са различни в отделните периоди

В зависимост от фазата на развитие на разсада, той се нуждае от различни условия на основните фактори на средата.

Температура

Температурата е много важна за правилният растеж и развитие на разсадите. Тя е различна в отделните периоди. Така например до поникването е важно в помещението да се поддържа по-висока температура, за да стане то по-бързо.

След поникването температура трябва да е по-умерена. В последните етапи от развитието на растенията те се държат в хладно помещение. А седмица преди да се засадят в градината, се изнасят ежедневно на открито, за да се аклиматизират.

Светлина

Светлината е другият важен фактор. Тук е обратно. В първите етапи от развитието на разсадите, до поникването им, те не се нуждаят от нея. След това обаче светлината е решаваща за правилното нарастване на растенията.

Ако тя е недостатъчна, растенията се изкривяват или стъблото им се удължава прекалено много.

Влажност

Влажността е другият основен фактор. Тя трябва да е равномерна през цялото развитие на разсадите. Отначало е важна, за да могат семената да покълнат бързо и равномерно. В същото време не трябва да е прекалено мокро, за да не изгният семената.

По време на нарастването влагата трябва да е равномерна, за да няма периоди на засушаване, с такива на преовлажняване, които се отразяват неблагоприятно на правилното нарастване.

Предишният ден преди пикиране например растенията се поливат, за да се извадят по-лесно. Същото е и преди засаждането на постоянно място в градината, за да се извадят по-лесно от саксийката.

НА ЗАКРИТО

Градинарите, които имат парници и оранжерии, могат да отгледат много ранни зеленчуци, благодарение на ранните разсади, които преди това са засели в тях

Ако се отглеждат в парници и оранжерии

Ако отглеждате разсад в парник или оранжерия, засяването е в по-различни срокове. Това се определя според вида на културата, производството, както и дали растенията ще продължат да се отглеждат на закрито или ще се изнесат по-късно в градината.

Освен това разсадът може да се засява в съдове или директно в почвата. По принцип в последните години се предпочита семената да се сеят в съдове, които се поставят на рафтове в парниците, тъй като грижите за растенията са по-лесни.

Разбира се, най-рано започват да се засяват зеленчуците, чиито разсади се нуждаят от повече време за развитие, както и в тези съоръжения, които се отопляват.

По-долу в таблиците може да видите ориентировъчните срокове за отглеждане на някои зеленчукови култури при различни производства и в различните райони на страната.

Още от Зеленчуци
0

Както знаят по опитните градинари, през зимните месеци могат да се правят някои сеитби. Засяват се по-студоустойчиви култури, като морковите например. Разбира се

0

Напишете списък на зеленчуците, които ще отглеждате Градинарите, които предпочитат да си отглеждат разсади сами, вече започнаха с приготовленията. Разсадопроизводството е сериозно начинание

0

Ако ще отглеждате зеленчукови култури в отопляеми парници и оранжерии, трябва да спазвате специален топлинен режим. По време на прихващането на засадените растения температурата трябва да е 22 и 25

0

Ако разполагате с култивационно съоръжение в двора, което се отоплява, може да си отглеждате разнообразни култури, включително и по-претенциозни като домати, краставици, пипер и други

0

Задължително сменяйте местата им Във всички зеленчукови градини, независимо дали са по-големи или съвсем малки, е задължително да се извършва редуване на културите, т.е

Последни новини
0

Но, ако са две или повече, пускайте ги при майката веднъж на 2-3 часа И задължително ги отглеждайте в отделен бокс/кошарка. Други правила при обгрижването на агнетата: Осигурявайте им чиста прясна

0

“Котката ми Лисанка харесва... краставици. Може ли да й давам и други зеленчуци и плодове?”, ни пита Лиляна Филипова от София. Котката е хищник и храносмилателната й система е "настроена" само на

0

Развитието на глобални комуникационни системи доведе до увеличени ефекти на нейонизиращото електромагнитно излъчване (ПУП) върху хора, животни и растения

0

Нова година, нови цени на вода, ток, по-високи транспортни разходи, по-високи разходи за труд – всичко това се очаква да се отрази не само на поразения от чума сектор на свиневъдството

0

Събраните калеми се навързват по сортове и задължително им се поставя етикет, за да не се получи грешка. Долната част на резниците се засажда в чист речен пясък

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След точно 34 месеца вратарят Владислав Стоянов пази отново за първия тим на “Лудогорец”. 32-годишният страж бе в състава, който игра през второто полувреме на контролата срещу “Висла” (Плоцк) в събота, 18 януари. Доминаторът в българския футбол през последните 8 г. победи с 2:0 заемащия 8-о място в елита на Полша тим

Принц Хари и Меган Маркъл вече няма да използват титлите си като членове на кралското семейство и няма да получават публични средства за кралски задължения, заявиха от Бъкингамският дворец, цитирани от Би Би Си. Те няма да използват титлите "кралски височества". "Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат силно обичани членове на семейството"

9 месеца условна присъда с 3 години изпитателен срок получи от Районния съд във Велико Търново среднощен крадец, който 7 пъти прескачал на тераса на главен булевард, за да краде бельото на студентки. Задигнатите от простора на квартирата им секси бикини, сутиени, прашки, дантелени гащички и други, изброени в пълен списък, възлизат на 400 лв