Започва подготовката за производство на разсади за ранно производство на зеленчуци

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

След краткотрайното чувствително повишение на температурите в началото на януари, надвишили на места 8-10°С (Видин, Пловдив, Стара Загора, Чирпан, Бургас), през следващия период агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна.

През повечето дни от периода те ще се определят от поднормени температури, които ще поддържат в дълбок покой есенните посеви. Прогнозираните минимални стойности, на места до минус 9 градуса, в условия без снежна покривка и по-продължително задържане ще представляват опасност само за късно засетите неукрепнали зимни житни култури, които прекратиха есенната си вегетация във фаза поникване и начално листообразуване.

През периода очакваните слаби превалявания от сняг няма да доведат до съществена промяна в нивото на влагозапасите в горните почвени слоеве. Почвените влагозапаси при пшеницата в 50 и 100 см слой са необичайно ниски за сезона - на места под 65% от ППВ.

В средата на периода, когато се прогнозира краткотрайно повишение на дневните температури, условията ще позволяват провеждане на зимни резитби в овощните масиви.

Най-напред резитбите се извършват при студоустойчивите овощни видове (ябълка, круша, слива) и започват от по-старите плододаващи дървета.

В началото на второто десетдневие на януари в култивационните съоръжения започва подготовката за производството на разсад за ранно производство на зеленчуци (ранни домати, ранно зеле, карфиол).

Продължителността на разсадния период при доматите е около 80 дни, а при пипера и патладжана - 75-85 дни.