В момент на настинки и възпаления, имунната система е потисната и е добре да ѝ се помогне. Защитната реакция на организма може да се подсили с билки като:

Ехинацеа - декоративно и лечебно растение, което успешно се бори с вирусни и бактериални заболявания. Екстрактът влияе върхи дейността на имунната система, действа противовъзпалително и антимикробно. Билката помага при бронхит, синузит, херпесни инфекции и др.

Хидрастис (Hydrastis Canadensis) е лечебно растение, което успешно може да се отглежда у нас, но няма данни за това. Основните му действия са много, но ще споменем противовъзпалително, антибактериално, антисептично, противогъбично, изпотяващо, отхрачващо. Използват се корените и коренищата под формата на отвари, настойки и промивки.

Свещен босилек (Ocimum tenuiflorum, Ocimum sanctum) се използва в народната медицина и Аюрведа от векове. Растението съдържа множество витамини, минерали, органични киселини и масло, наречено евгенол, което има антисептично действие.

Билката предлага много. От подобряване на паметта и нервната система, до лечение на белодробни възпаления, високо кръвно и др., а не на последно място, подпомага имунната система.

Независимо при какви обстоятелства и за лечение на какви неразположения се приемат различните билки, важно е да отбележим, че те могат да имат и противопоакзания. Консултацията със специалисти преди прием е задължителна, особено, когато се отнася до бременни и кърмещи жени, малки деца, хора с алергии и хронични заболявания.