Какво да направим с останалата храна по празниците

29 декември 2019
Кулинария / Полезни съвети
24561
1 2 3 4 5
 

И тази година по традиция всички бяхме решили, че се задава апокалипсис и че след 24 декември по магазините няма да може да се намери и кило ориз. И отново се презапасихме. И сиренца, и колбаси, и лютеничка, и руска, и снежанка, ама нека са три за всеки случай... и пържолки, и сармички, и пуйка, и гъска, и баница, и банички. Да има! Нека да има!

Е да, ама голямото имане се превърна в голямо ядене и макар да ни е тежко и да се търкаляме с разкопчано копче на панталоните между дивана и фотьойла, хладилникът все още прелива от храна. На дъното на няколко тенджери се въргалят манджи, а на балкона – поради липса на място у дома, чакат своя ред едно-две килца коледни сладки и краваи. Какво да правим с цялата тази храна?! Грехота е да се хвърля! А пък и нали похарчихме и януарската заплата за цялото това изобилие – сега ще трябва да си го къткаме. И да пресътворим остатъците от храна в нещо ново, нещо вкусно и нещо, което ще издържи поне десетина дни.

Всяка година ви даваме идеи за остатъците от празничната трапеза и тази година няма да ви оставим да се борите с тях без някои и други хитри съвети.

Кое може да замразите

Първо помислете кои от храните може да замразите. Много от нас не замразяват, защото вярват, че ниската температура убива всичко полезно в продуктите. При правилно замразяване на правилните храни това не е така. Готвените ястия подлежат на замразяване, като е добре да внимавате единствено със съда, в който ги съхранявате. Избирайте пластмасови кутии или торбички, на които пише, че са BPA-free, защото BPA се отлага в храната при много ниски температури. Още по-добре е да ги замразите в стъклени буркани или кутии. Ако са ви останали зеленчуци – например гъби, карфиол, чушки, броколи, бланширайте ги леко и тогава ги замразете.

Избягвайте да замразявате картофи и други нишестени продукти, както и ястия, в които присъстват такива, защото при ниска температура те променят вкуса си. Ако са ви останали печени картофи, направете пюре.

Пастет от сирена

Кой е казал, че пастетът трябва да бъде само и единствено от месо? Ще бъде разведряващо за цялото семейство, ако в първите дни след празниците заложите на безмесни и по-леки ястия. Затова ви предлагаме да си направите пастет от всички останали сирена. В зависимост от тяхната консистенция може да ги настържете или да ги намачкате. За да ги обедините, добавете едно пакетче крема сирене. Може да сложите и пресни подправки или пък сушени, разбира се – мащерка, кимион, черен пипер. Ако сирената са твърде солени, направете ги по-благи с 1 с.л. мед. И за да е разкошът пълен, добавете им от останалите ядки и сушени плодове.

-----

Остатъците от хляб се превръщат в чудни сухари, които ще вървят идеално в комбинация с пастет, дип или просто леко поляти със зехтин и натъркани с чесън и пресни подправки. Разбира се, тук е моментът да оползотворите и „остатъците“ от червено вино.

Полетете с нови... крилца

Ако сте готвили патица, пуйка или пък най-обикновен бройлер и са ви поостанали някое и друго крилце и някое и друго бутче, не ги подхвърляйте между хладилните рафтове, докато увехнат съвсем и не стават за нищо. Пресътворете ги в чисто ново ястие.

Паста

На паста може да направите много от остатъците. Но дори да имате само месо, е достатъчно. Сварете паста по желание, а в това време задушете няколко скилидки ситно нарязан чесън в зехтин, добавете месото на парчета и подправете с любимите си аромати за паста – мащерка, риган, розмарин или друго. Съберете пастата и птицата и полейте със соса от месото, ако е останал такъв. Стръкче пресен босилек отгоре ще придаде съвършенство на новата манджа.

Пай

Месните пайове не са особено характерни за българската трапеза, а всъщност са чудесен начин за оползотворяване на остатъци от храна не само по празниците, но и през цялата година. Принципът е следният – задушавате лук и чесън, добавяте парчетата месо и зеленчуци по ваш вкус, 1 консерва домати и чаша вино или тъмна бира. Оставяте го да къкри, докато сместта се сгъсти, след което го покривате или с готово бутер тесто, или с картофено пюре, или пък директно с варени картофи (ето какво ще направите и с остатъците от картофената салата!). Запичате съвършенството и сервирате топло.

-----

Ако пък решите да съхраните месото във фризера, увийте всяко парче месо или отделните пържоли в хартия за печене – един пласт месо – един пласт хартия за печене. Цялото се загръща в голямо парче хартия, надписва се с името на съдържащото се и с датата, на която сте го замразили. Проверете на вратата на фризера – обикновено там се изписва кои продукти по колко време траят във фризер.

Дипове

Много от салатите на коледната трапеза лесно биха могли да бъдат превърнати в дипове и разядки или добавки към бургери, на които децата ще се радват страхотно. Бобът от Бъдни вечер също може да бъде главен герой в един от вашите дипове – пасирайте го, добавете чесън, лют пипер и зехтин и сервирайте със зрънца от нар. Ако пък имате останала салата от кореноплодни – моркови, цвекло и т.н., отцедете ги хубаво, запечете ги във фурната и ги пасирайте. Добавете им майонеза или гъсто цедено мляко, овкусете с чесън, розмарин, черен пипер и украсете със запечени орехчета. След като приготвите 2-3 вида дипове, може и да ви хрумне отново да поканите някого на гости. С по една чаша вино тези елементарни разядки са подходящи за перфектния мързелив брънч.

Пай от остатъците от пуйка и шунка

необходими продукти за тестото:

400 г брашно плюс допълнително при разточването

щипка сол

65 г меко масло

160 г студено масло

за пълнежа:

45 г масло

2 дълги нарязани стръка праз

моркови и грах, останали от приготвянето на руската салата

сока и кората от 1 портокал

50 мл шери

3 с.л. брашно

500 мл пилешки бульон (или 250 мл останал сос грейви и 250 мл бульон)

1 с.л. пълнозърнеста горчица

600 г остатъци от коледната пуйка

250 г шунка на парченца

200 мл течна сметана

естрагон

индийско орехме

1 яйце

сол и черен пипер

начин на приготвяне:

1 За тестото пресейте брашното заедно със солта в голяма купа и смесете с мекото масло с помощта на пръстите си. Ако се налага, добавете малко студена вода, докато получите меко и еластично тесто.

2 Набрашнете кухненския плот и разточете тестото на правоъгълник – нека дължината е два пъти по-голяма от височината. Настържете 60 г от студеното масло върху долните 2/3 от правоъгълника. Сгънете горната трета върху долните 2/3 като писмо. Завъртете на 90 градуса и отново го загърнете. Повтаряйте това, добавяйки останалата част от студеното масло. Оставете тестото в хладилника за 30 мин.

Ако тази техника ви се струва твърде сложна и времеемка, ползвайте готово бутер тесто.

3 За пълнежа разтворете маслото в дълбока касерола на средна температура и добавете кръгчетата праз заедно с портокаловия сок, кората и шерито. Покрийте с капак и гответе 6 мин, като от време на време разбърквате. Махнете капака и увеличете температурата – течността трябва да се изпари.

Добавете брашното и разбъркайте. Постепенно добавете бульона и оставете да къкри 5-6 мин, докато всичко се сгъсти.

Време е да прибавите горчицата, месото и шунката, морковите и граха и да разбъркате отново. После подправете с естрагон, индийско орехче и полейте със сметана. Овкусете с пипер и сол.

Междувременно включете фурната на 200C.

Прехвърлете плънката заедно с всичките й сосове в подходяща тавичка.

4 Разточете тестото с големина, която е достатъчна да обрамчи цялата тавичка, и с дебелина около 5 мм. Може да отделите част от него, с която да изрежете формички за украса.

5 Пренесете тестото върху плънката, украсете с формичките, ако сте направили такива, продупчете с вилица на няколко места, намажете с разбитото яйце и печете 35-40 мин, или докато капачето придобие златист цвят.

Да ви е сладко! Да е сладка цялата 2020 година!

Още от Кулинария / Полезни съвети
0

По молба на вярна наша читателка Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди

0

Готвенето е неизменна част от ежедневието на всяка домакиня. Най-важното за всяка една рецепта, за да се получи яденето вкусно, са количествата и пропорциите на продуктите

0

Как да изберем натурален и качествен продукт Ако искате да купите качествена майонеза, задължително трябва да обърнете внимание на това, което пише на етикета

0

Във фризер може да се замразяват не само с месо, риба и горски плодове. Има много продукти, които могат да бъдат замразени, без от това да страда качеството или вкусът им.

0

Ако в хладилника откриете кисело млако или айрян, които са остарели, не бързайте да го изхвърляте. Разбира се, не трябва да го ядете или пиете, но спокойно можете да го използвате за приготвянето на

Последни новини
0

Алма Давидова На пазара на зърно през изминалата седмица се наблюдаваха смесени сигнали. Последиците от кризата все още са трудни за оценка, особено що се отнася до търсенето

0

Когато кацнат в Англия, никой не ги пита откъде идват и къде отиват, защото там още няма въведени карантини срещу коронавируса Въпреки драстичните мерки у нас

0

Норвегия ще позволи достъпа на нейна територия на определени категории европейски работници за сектори, които страдат от критичен недостиг на работна ръка

0

До края на седмицата се очаква ново поевтиняване на бензин и дизел Върховната административна прокуратура е сезирала Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) дали да образува производство за това

0

Остра нужда изпитва земеделието "Критични работници" в ЕС да могат да достигат без проблеми до работното си място, призова ЕК. Като такива се квалифицират и хората от хранителният сектор и сезонните

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:На някои от директните сортове листата също стават червени, но мноо често е от климатични промени и дефицит или излишък на елементи.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Безопасният секс може да стане невъзможен, след като най-големият производител на презервативи в света спря работа заради епидемията от коронавирус. Малайзийската фирма Каrex Bhd затвори и трите си фабрики. Тя произвежда един от всеки пет кондома в света, но през последните 10 дни не е пуснала на пазара нито един. Вече има липса на 100 млн

Един по-различен поглед към Втората световна война и включването на САЩ в нея показва новият сериал на НВО “Заговорът срещу Америка”. Историята в него започва през 1940 г., когато страната е в навечерието на президентски избори, а Хитлер е повел победния си марш в Европа. Стабилността на двукратния демократичен президент Франклин Рузвелт е

Увеличение има и при свинското, на едро стигна 9,90 лв. заради свит внос от Испания и Германия През изминалата седмица плодове и зеленчуци поскъпнаха с над 20%. Недостигът е основната причина за увеличение на цените, тъй като доставките, основно тези от Турция, са затруднени заради блокадите по границите