И тази година по традиция всички бяхме решили, че се задава апокалипсис и че след 24 декември по магазините няма да може да се намери и кило ориз. И отново се презапасихме. И сиренца, и колбаси, и лютеничка, и руска, и снежанка, ама нека са три за всеки случай... и пържолки, и сармички, и пуйка, и гъска, и баница, и банички. Да има! Нека да има!

Е да, ама голямото имане се превърна в голямо ядене и макар да ни е тежко и да се търкаляме с разкопчано копче на панталоните между дивана и фотьойла, хладилникът все още прелива от храна. На дъното на няколко тенджери се въргалят манджи, а на балкона – поради липса на място у дома, чакат своя ред едно-две килца коледни сладки и краваи. Какво да правим с цялата тази храна?! Грехота е да се хвърля! А пък и нали похарчихме и януарската заплата за цялото това изобилие – сега ще трябва да си го къткаме. И да пресътворим остатъците от храна в нещо ново, нещо вкусно и нещо, което ще издържи поне десетина дни.

Всяка година ви даваме идеи за остатъците от празничната трапеза и тази година няма да ви оставим да се борите с тях без някои и други хитри съвети.

Кое може да замразите

Първо помислете кои от храните може да замразите. Много от нас не замразяват, защото вярват, че ниската температура убива всичко полезно в продуктите. При правилно замразяване на правилните храни това не е така. Готвените ястия подлежат на замразяване, като е добре да внимавате единствено със съда, в който ги съхранявате. Избирайте пластмасови кутии или торбички, на които пише, че са BPA-free, защото BPA се отлага в храната при много ниски температури. Още по-добре е да ги замразите в стъклени буркани или кутии. Ако са ви останали зеленчуци – например гъби, карфиол, чушки, броколи, бланширайте ги леко и тогава ги замразете.

Избягвайте да замразявате картофи и други нишестени продукти, както и ястия, в които присъстват такива, защото при ниска температура те променят вкуса си. Ако са ви останали печени картофи, направете пюре.

Пастет от сирена

Кой е казал, че пастетът трябва да бъде само и единствено от месо? Ще бъде разведряващо за цялото семейство, ако в първите дни след празниците заложите на безмесни и по-леки ястия. Затова ви предлагаме да си направите пастет от всички останали сирена. В зависимост от тяхната консистенция може да ги настържете или да ги намачкате. За да ги обедините, добавете едно пакетче крема сирене. Може да сложите и пресни подправки или пък сушени, разбира се – мащерка, кимион, черен пипер. Ако сирената са твърде солени, направете ги по-благи с 1 с.л. мед. И за да е разкошът пълен, добавете им от останалите ядки и сушени плодове.

-----

Остатъците от хляб се превръщат в чудни сухари, които ще вървят идеално в комбинация с пастет, дип или просто леко поляти със зехтин и натъркани с чесън и пресни подправки. Разбира се, тук е моментът да оползотворите и „остатъците“ от червено вино.

Полетете с нови... крилца

Ако сте готвили патица, пуйка или пък най-обикновен бройлер и са ви поостанали някое и друго крилце и някое и друго бутче, не ги подхвърляйте между хладилните рафтове, докато увехнат съвсем и не стават за нищо. Пресътворете ги в чисто ново ястие.

Паста

На паста може да направите много от остатъците. Но дори да имате само месо, е достатъчно. Сварете паста по желание, а в това време задушете няколко скилидки ситно нарязан чесън в зехтин, добавете месото на парчета и подправете с любимите си аромати за паста – мащерка, риган, розмарин или друго. Съберете пастата и птицата и полейте със соса от месото, ако е останал такъв. Стръкче пресен босилек отгоре ще придаде съвършенство на новата манджа.

Пай

Месните пайове не са особено характерни за българската трапеза, а всъщност са чудесен начин за оползотворяване на остатъци от храна не само по празниците, но и през цялата година. Принципът е следният – задушавате лук и чесън, добавяте парчетата месо и зеленчуци по ваш вкус, 1 консерва домати и чаша вино или тъмна бира. Оставяте го да къкри, докато сместта се сгъсти, след което го покривате или с готово бутер тесто, или с картофено пюре, или пък директно с варени картофи (ето какво ще направите и с остатъците от картофената салата!). Запичате съвършенството и сервирате топло.

-----

Ако пък решите да съхраните месото във фризера, увийте всяко парче месо или отделните пържоли в хартия за печене – един пласт месо – един пласт хартия за печене. Цялото се загръща в голямо парче хартия, надписва се с името на съдържащото се и с датата, на която сте го замразили. Проверете на вратата на фризера – обикновено там се изписва кои продукти по колко време траят във фризер.

Дипове

Много от салатите на коледната трапеза лесно биха могли да бъдат превърнати в дипове и разядки или добавки към бургери, на които децата ще се радват страхотно. Бобът от Бъдни вечер също може да бъде главен герой в един от вашите дипове – пасирайте го, добавете чесън, лют пипер и зехтин и сервирайте със зрънца от нар. Ако пък имате останала салата от кореноплодни – моркови, цвекло и т.н., отцедете ги хубаво, запечете ги във фурната и ги пасирайте. Добавете им майонеза или гъсто цедено мляко, овкусете с чесън, розмарин, черен пипер и украсете със запечени орехчета. След като приготвите 2-3 вида дипове, може и да ви хрумне отново да поканите някого на гости. С по една чаша вино тези елементарни разядки са подходящи за перфектния мързелив брънч.

Пай от остатъците от пуйка и шунка

необходими продукти за тестото:

400 г брашно плюс допълнително при разточването

щипка сол

65 г меко масло

160 г студено масло

за пълнежа:

45 г масло

2 дълги нарязани стръка праз

моркови и грах, останали от приготвянето на руската салата

сока и кората от 1 портокал

50 мл шери

3 с.л. брашно

500 мл пилешки бульон (или 250 мл останал сос грейви и 250 мл бульон)

1 с.л. пълнозърнеста горчица

600 г остатъци от коледната пуйка

250 г шунка на парченца

200 мл течна сметана

естрагон

индийско орехме

1 яйце

сол и черен пипер

начин на приготвяне:

1 За тестото пресейте брашното заедно със солта в голяма купа и смесете с мекото масло с помощта на пръстите си. Ако се налага, добавете малко студена вода, докато получите меко и еластично тесто.

2 Набрашнете кухненския плот и разточете тестото на правоъгълник – нека дължината е два пъти по-голяма от височината. Настържете 60 г от студеното масло върху долните 2/3 от правоъгълника. Сгънете горната трета върху долните 2/3 като писмо. Завъртете на 90 градуса и отново го загърнете. Повтаряйте това, добавяйки останалата част от студеното масло. Оставете тестото в хладилника за 30 мин.

Ако тази техника ви се струва твърде сложна и времеемка, ползвайте готово бутер тесто.

3 За пълнежа разтворете маслото в дълбока касерола на средна температура и добавете кръгчетата праз заедно с портокаловия сок, кората и шерито. Покрийте с капак и гответе 6 мин, като от време на време разбърквате. Махнете капака и увеличете температурата – течността трябва да се изпари.

Добавете брашното и разбъркайте. Постепенно добавете бульона и оставете да къкри 5-6 мин, докато всичко се сгъсти.

Време е да прибавите горчицата, месото и шунката, морковите и граха и да разбъркате отново. После подправете с естрагон, индийско орехче и полейте със сметана. Овкусете с пипер и сол.

Междувременно включете фурната на 200C.

Прехвърлете плънката заедно с всичките й сосове в подходяща тавичка.

4 Разточете тестото с големина, която е достатъчна да обрамчи цялата тавичка, и с дебелина около 5 мм. Може да отделите част от него, с която да изрежете формички за украса.

5 Пренесете тестото върху плънката, украсете с формичките, ако сте направили такива, продупчете с вилица на няколко места, намажете с разбитото яйце и печете 35-40 мин, или докато капачето придобие златист цвят.

Да ви е сладко! Да е сладка цялата 2020 година!