Какво да направим с останалата храна по празниците

29 декември 2019
Кулинария / Полезни съвети
36999
1 2 3 4 5
 

И тази година по традиция всички бяхме решили, че се задава апокалипсис и че след 24 декември по магазините няма да може да се намери и кило ориз. И отново се презапасихме. И сиренца, и колбаси, и лютеничка, и руска, и снежанка, ама нека са три за всеки случай... и пържолки, и сармички, и пуйка, и гъска, и баница, и банички. Да има! Нека да има!

Е да, ама голямото имане се превърна в голямо ядене и макар да ни е тежко и да се търкаляме с разкопчано копче на панталоните между дивана и фотьойла, хладилникът все още прелива от храна. На дъното на няколко тенджери се въргалят манджи, а на балкона – поради липса на място у дома, чакат своя ред едно-две килца коледни сладки и краваи. Какво да правим с цялата тази храна?! Грехота е да се хвърля! А пък и нали похарчихме и януарската заплата за цялото това изобилие – сега ще трябва да си го къткаме. И да пресътворим остатъците от храна в нещо ново, нещо вкусно и нещо, което ще издържи поне десетина дни.

Всяка година ви даваме идеи за остатъците от празничната трапеза и тази година няма да ви оставим да се борите с тях без някои и други хитри съвети.

Кое може да замразите

Първо помислете кои от храните може да замразите. Много от нас не замразяват, защото вярват, че ниската температура убива всичко полезно в продуктите. При правилно замразяване на правилните храни това не е така. Готвените ястия подлежат на замразяване, като е добре да внимавате единствено със съда, в който ги съхранявате. Избирайте пластмасови кутии или торбички, на които пише, че са BPA-free, защото BPA се отлага в храната при много ниски температури. Още по-добре е да ги замразите в стъклени буркани или кутии. Ако са ви останали зеленчуци – например гъби, карфиол, чушки, броколи, бланширайте ги леко и тогава ги замразете.

Избягвайте да замразявате картофи и други нишестени продукти, както и ястия, в които присъстват такива, защото при ниска температура те променят вкуса си. Ако са ви останали печени картофи, направете пюре.

Пастет от сирена

Кой е казал, че пастетът трябва да бъде само и единствено от месо? Ще бъде разведряващо за цялото семейство, ако в първите дни след празниците заложите на безмесни и по-леки ястия. Затова ви предлагаме да си направите пастет от всички останали сирена. В зависимост от тяхната консистенция може да ги настържете или да ги намачкате. За да ги обедините, добавете едно пакетче крема сирене. Може да сложите и пресни подправки или пък сушени, разбира се – мащерка, кимион, черен пипер. Ако сирената са твърде солени, направете ги по-благи с 1 с.л. мед. И за да е разкошът пълен, добавете им от останалите ядки и сушени плодове.

-----

Остатъците от хляб се превръщат в чудни сухари, които ще вървят идеално в комбинация с пастет, дип или просто леко поляти със зехтин и натъркани с чесън и пресни подправки. Разбира се, тук е моментът да оползотворите и „остатъците“ от червено вино.

Полетете с нови... крилца

Ако сте готвили патица, пуйка или пък най-обикновен бройлер и са ви поостанали някое и друго крилце и някое и друго бутче, не ги подхвърляйте между хладилните рафтове, докато увехнат съвсем и не стават за нищо. Пресътворете ги в чисто ново ястие.

Паста

На паста може да направите много от остатъците. Но дори да имате само месо, е достатъчно. Сварете паста по желание, а в това време задушете няколко скилидки ситно нарязан чесън в зехтин, добавете месото на парчета и подправете с любимите си аромати за паста – мащерка, риган, розмарин или друго. Съберете пастата и птицата и полейте със соса от месото, ако е останал такъв. Стръкче пресен босилек отгоре ще придаде съвършенство на новата манджа.

Пай

Месните пайове не са особено характерни за българската трапеза, а всъщност са чудесен начин за оползотворяване на остатъци от храна не само по празниците, но и през цялата година. Принципът е следният – задушавате лук и чесън, добавяте парчетата месо и зеленчуци по ваш вкус, 1 консерва домати и чаша вино или тъмна бира. Оставяте го да къкри, докато сместта се сгъсти, след което го покривате или с готово бутер тесто, или с картофено пюре, или пък директно с варени картофи (ето какво ще направите и с остатъците от картофената салата!). Запичате съвършенството и сервирате топло.

-----

Ако пък решите да съхраните месото във фризера, увийте всяко парче месо или отделните пържоли в хартия за печене – един пласт месо – един пласт хартия за печене. Цялото се загръща в голямо парче хартия, надписва се с името на съдържащото се и с датата, на която сте го замразили. Проверете на вратата на фризера – обикновено там се изписва кои продукти по колко време траят във фризер.

Дипове

Много от салатите на коледната трапеза лесно биха могли да бъдат превърнати в дипове и разядки или добавки към бургери, на които децата ще се радват страхотно. Бобът от Бъдни вечер също може да бъде главен герой в един от вашите дипове – пасирайте го, добавете чесън, лют пипер и зехтин и сервирайте със зрънца от нар. Ако пък имате останала салата от кореноплодни – моркови, цвекло и т.н., отцедете ги хубаво, запечете ги във фурната и ги пасирайте. Добавете им майонеза или гъсто цедено мляко, овкусете с чесън, розмарин, черен пипер и украсете със запечени орехчета. След като приготвите 2-3 вида дипове, може и да ви хрумне отново да поканите някого на гости. С по една чаша вино тези елементарни разядки са подходящи за перфектния мързелив брънч.

Пай от остатъците от пуйка и шунка

необходими продукти за тестото:

400 г брашно плюс допълнително при разточването

щипка сол

65 г меко масло

160 г студено масло

за пълнежа:

45 г масло

2 дълги нарязани стръка праз

моркови и грах, останали от приготвянето на руската салата

сока и кората от 1 портокал

50 мл шери

3 с.л. брашно

500 мл пилешки бульон (или 250 мл останал сос грейви и 250 мл бульон)

1 с.л. пълнозърнеста горчица

600 г остатъци от коледната пуйка

250 г шунка на парченца

200 мл течна сметана

естрагон

индийско орехме

1 яйце

сол и черен пипер

начин на приготвяне:

1 За тестото пресейте брашното заедно със солта в голяма купа и смесете с мекото масло с помощта на пръстите си. Ако се налага, добавете малко студена вода, докато получите меко и еластично тесто.

2 Набрашнете кухненския плот и разточете тестото на правоъгълник – нека дължината е два пъти по-голяма от височината. Настържете 60 г от студеното масло върху долните 2/3 от правоъгълника. Сгънете горната трета върху долните 2/3 като писмо. Завъртете на 90 градуса и отново го загърнете. Повтаряйте това, добавяйки останалата част от студеното масло. Оставете тестото в хладилника за 30 мин.

Ако тази техника ви се струва твърде сложна и времеемка, ползвайте готово бутер тесто.

3 За пълнежа разтворете маслото в дълбока касерола на средна температура и добавете кръгчетата праз заедно с портокаловия сок, кората и шерито. Покрийте с капак и гответе 6 мин, като от време на време разбърквате. Махнете капака и увеличете температурата – течността трябва да се изпари.

Добавете брашното и разбъркайте. Постепенно добавете бульона и оставете да къкри 5-6 мин, докато всичко се сгъсти.

Време е да прибавите горчицата, месото и шунката, морковите и граха и да разбъркате отново. После подправете с естрагон, индийско орехче и полейте със сметана. Овкусете с пипер и сол.

Междувременно включете фурната на 200C.

Прехвърлете плънката заедно с всичките й сосове в подходяща тавичка.

4 Разточете тестото с големина, която е достатъчна да обрамчи цялата тавичка, и с дебелина около 5 мм. Може да отделите част от него, с която да изрежете формички за украса.

5 Пренесете тестото върху плънката, украсете с формичките, ако сте направили такива, продупчете с вилица на няколко места, намажете с разбитото яйце и печете 35-40 мин, или докато капачето придобие златист цвят.

Да ви е сладко! Да е сладка цялата 2020 година!

Още от Кулинария / Полезни съвети
0

Нашият редовен читател Костадин Статев от с. Звездец, общ. Малко Търново се обади в редакцията с молба да дадем в табличен вид приблизителното време за стерилизиране на плодове и зеленчуци

0

Практични съвети как да не я разхищавате  Ива Тончева Знаете ли, че в Европа се изхвърлят около 100 милиона тона храна годишно? И ние не сме по-назад: около 670 хил

0

Колкото повече потъваме в дебрите на кулинарията, толкова повече се убеждаваме, че има продукти, които можем да си ги приготвим вкъщи и ще ни излезе много по-евтино

0

По молба на вярна наша читателка Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди

0

Готвенето е неизменна част от ежедневието на всяка домакиня. Най-важното за всяка една рецепта, за да се получи яденето вкусно, са количествата и пропорциите на продуктите

Последни новини
0

За наличие на западнонилска треска съобщава директорът на Агенцията по безопасност на храните в Силистра д-р Себахтин Халид. На 25 юни са били взети 15 проби от животни в село Сребърна, предвид това

0

Какви са качествата на сорта Саперави, интересува се нашият редовен читател Емил Птичарски от село Динковица, Видинско. Отговор: Буквалният превод от грузински на сорта Саперави означава „боя“

0

Според Европейската сметна палата в периода 2013—2019 г.  са издадени 206 извънредни разрешения за използване на забранени неоникотиноиди.  Действията на ЕС не са ефективни за спиране на процеса на

0

Европейската комисия обяви победителите в четвъртия конкурс по WiFi4EU. Сред тях са 15 български общини, а общините Ситово и Хитрино остават в резервния списък, съобщава "Национална селска мрежа"

0

До края на август 2020 г. се удължава срокът за подаване на заявление за получаване на еднократно, междинно или окончателно плащане по мерките от Националната програма по пчеларство

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Петната със сигурност са симптоми на картофена мана. Завиването на листата по вероятно е резултат на неблагоприятни стресови условия. Едва ли е вирусно заболяване, тъй като то е придружено и с друга...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

292 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. Това показват данните в Националната информационна система. За денонощието са направени общо 4540 PCR теста. Така общият брой на потвърдените случаи става 6964, от които 3389 активни. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е

Група демонстранти проби загражденията пред сръбския парламент и нахлу вътре в сградата тази вечер, предаде ДПА. Чуха се няколко гърмежа, но засега не е ясно дали бяха от шокови гранати или от снаряди със сълзотворен газ. Протестиращите хвърляха бутилки и камъни по прозорците на парламента. Демонстрацията започна няколко часа по-рано и отначало

Семейство от София издирва едно от децата си, изчезнало след пороя преди дни. 24-годишният мъж страда от епилепсия и аутизъм. Той изчезва докато родителите му и брат му отводняват наводненото си жилище, предаде Нова тв. От 2007 година фамилията обитава общинското жилище в столичния квартал "Борово". А ужасът в нощта на бурята за тях се оказва