Тази година беше черна за много европейски пчелари, особено във Франция и Италия, където непредвидимото време доведе до това, което се нарича най-лошите реколти от мед.

Основният земеделски съюз на Италия Coldiretti заяви, че 2019 г. е "черна" година, като "реколта почти се е намалила наполовина" от 23 300 тона мед, събрани през 2018 г.

Във Франция се очаква да бъде "най-лошият рекорд", според Националния съюз на френското пчеларство (UNAF), с "по-малко от 9 000 тона" - почти една четвърт от реколтата, събрана през 90-те години.

Румъния беше европейски "шампион" по мед за 2018 г. с около 30 000 тона. Но тази година производството на страната ще падне под скорошната средногодишна стойност от 25 000 тона, каза за АФП асоциацията ROMAPIS.

А в Испания, водещата страна по брой кошери, реколтата е по-лоша от тази от 2015 г., като спадът е 5,2 процента през 2017 г. и сезон 2018, за който „не е имало очаквания“, според земеделското министерство на страната.

Климатичните промени са виновни
През януари до началото на септември се наблюдаваха над 1000 екстремни метеорологични събития в Италия - над 50 процента спрямо 2018 г., включително градушка, бури и горещи вълни.

Във Франция пролетта беше съкратена от внезапно рязко застудяване, последвано от гореща вълна в края на юни. В някои райони на Южна Франция топлината стопи восъка в кошерите, улавяйки пчелите, съобщи ЮНАФ.

В Румъния „липсата на валежи миналата есен и зимата удари силно рапичните култури“, което доведе до „много слабо производство на мед“, според пчеларя Мариан Патраску.

Според италиански, френски и румънски пчелари, много от тях са били принудени да хранят пчелите си, за да избегнат гладна смърт.

Какво следва?

Очаква се спадът на производството в Италия да доведе до спад на приходите от 73 милиона евро тази година, освен разходите за фуражи. Най-пострадалите пчелари ще се борят да покрият разходите си, а ударът ще бъде особено остър за младите фермери , които са с дългове към различни банки.
Всички полагат надеждите си за по-добри климатични условия през следващата година.

И на фона на тъжната статитика, президентът на UNAF Жил Ланио се страхува от "обратен удар". За да спасят колониите, "пчелите са убили всички мъжки, за да се отърват от допълнителни усти, които трябва да хранят". Липсата на мъжки за чифтосване може да доведе до "липса на оплодени пчелни майки" следващата пролет, което означава по-малко нови колонии и пчели.

Смъртността на пчелите също се разрази през последните години поради "епидемия" от паразитния акар Varroa, неконтролираното разпространение на азиатския стършел в Европа и "интензивното използване на пестициди в селското стопанство", според доклад на Националния съюз на френското пчеларство.

Китайският мед

Пчеларите вдигат тревога заради масовия внос на китайски мед, за който казват, че е „фалшифициран“. Понастоящем няма европейско законодателство, което да изисква производителите да посочват произхода на меда. На етикетите може да се посочи, че това е „смес от мед с произход от Европейската общност“, дори ако продуктът съдържа 99 процента китайски мед и само 1 процент от, да речем, френски мед.

В Испания пчеларите проведоха няколко протеста срещу евтин китайски мед и властите планират да наложат нови изисквания за етикетиране, които биха посочили процентите мед, включени в страна на произход.

Във Франция се очаква да влезе в сила на 1 януари 2020 г. указ, който да включва списък на всички държави, които са доставяли повече от 20 процента от мед в буркан, по важност.

Северна Европа

Благодарение на особено горещо лято през 2018 г. се поднови интересът към пчеларството в Норвегия и Швеция, въпреки че тя остава маргинална дейност.Според Норвежката асоциация на пчеларите, която сега има 4000 членове в сравнение с 2500 преди няколко години, производството е около 1300 тона, което далеч не удовлетворява местния пазар.

В Дания, където производството се увеличи още през 2018 г., местните производители трудно продават продукцията си. Асоциацията на професионалните пчелари в страната твърди, че жестоката конкуренция от по-евтините чуждестранни медове е оставила членовете й с около 800 тона или повече непродадени запаси.