Ябълките, особено печените, са изключително богати на витамини и минерали. Печените ябълки са незаменими за хора, които имат проблеми с храносмилането. В комбинация със сушените плодове, които също са много полезни, тази рецепта няма да остави никого безразличен.
Продукти: 6 ябълки, 1 ч. чаша мед, 150 г сушени боровинки, 100 г стафиди, 100 г масло, канела на вкус.
Приготвяне: Изберете средно големи ябълки - вкусът ще бъде по-приятен и наситен. Ако медът ви е захаросан, разтопете го внимателно на водна баня.
Измийте ябълките старателно и с малко остро ножче изрежете сърцевината. С чаена лъжичка издълбайте ябълките така, че да се получи купичка, в която по-късно ще поставите пълнежа.
Във всяка ябълка поставете по щипка сушени боровинки и стафиди. Сушените плодове се заливат с втечнения мед. Върху всяка ябълка поставете по парче прясно масло. То ще придаде на десерта сочност, аромат и мекота. Поръсете отгоре с канела на вкус.
Ябълките се подреждат в тава за печене. Загрейте фурната до 190 градуса, поставете ябълките във фурната и печете 15 минути.
Готовите печени ябълки да се охладят леко и се сервират върху чиния. При печене ябълките запазват всички свои полезни свойства. Приготвените по този начин, те са много богати на желязо, което оказва благотворно влияние върху кръвообръщението, кожата, косата, ноктите. Честата употреба на печени ябълки помага в борбата с излишните килограми, тъй като калият в ябълките спомага за извеждането на излишната течност от тялото.
Трябва да се отбележи и предимствата на червените боровинки. Те са богати на витамин С, който предпазва организма от вируси и повишава имунитета.
Освен това консумацията на червена боровинка забавя процеса на стареене, а също така прави съдовете еластични.
Коментари