Азербайджанските медии съобщават следните данни за състоянието на националното пчеларство: Според Държавния комитет за статистика на Азербайджан през последните 10 години броят на пчелните семейства и производството на мед в републиката се е увеличил с 3,5 пъти, а броят на пчелните семейства в средното стопанство се е увеличил от 11,1 на 16,4.

0 През 2018 г. са създадени 30,5 хил. пчеларски ферми и 0,5 милиона пчелни семейства, произведени са около 5 хиляди тона мед, 100 тона пчелен восък, 10 тона прополис, 8 тона прашец и 400 кг пчелно млечице.

0 През 2018 г. са изнесени 8,3 тона мед - 28% повече в сравнение с 2017 г. От тази сума 96% са доставени в Япония.

0 През първата половина на 2019 г. износът на мед възлиза на 15 тона (за Япония - 8, Дубай - 4, ОАЕ - 3 тона) и се водят преговори за доставката на мед за Йордания.

0 Според председателя на борда на Асоциацията на пчеларите на Азербайджан Бараддин Хасратов, производството на мед през 2019 г. надхвърли 6 хиляди тона.

0 През март 2018 г. президентът на Азербайджан Илхам Алиев издаде заповед за държавна подкрепа за пчеларството. Размерът на годишната субсидия за хората, занимаващи се с пчеларство, се установява до 2023 г. при 10 маната (= 400 рубли) на едно пчелно семейство. През 2019 г. субсидии в размер на 4,4 милиона маната (= 168 милиона рубли) бяха отпуснати на 19,8 хиляди физически и юридически лица, живеещи в 60 региона на страната.

Според неофициални оценки, доскоро Азербайджан внасяше до 300 тона мед годишно от Грузия, Иран, Русия, Турция и Украйна.

0 През 2019 г. Асоциацията на пчеларите на Азербайджан изпрати предложение до Министерството на земеделието за забрана на вноса на мед с цел защита на местното пчеларство. В момента митото върху вноса на мед в Азербайджан е 10%.

0 Настоящият държавен стандарт за мед (AZS 849-2016) беше одобрен от Съвета на Държавния комитет по стандартизация, метрология и патенти на Азербайджан на 26 февруари 2016 г.

0 Асоциацията на пчеларите на Азербайджан, създадена в началото на 2016 г., днес обединява 2 хиляди пчелари и предприемачи в 52 региона на страната. Основните цели на Асоциацията са развитието на пчеларството, решаването на специфични проблеми на пчеларите и разработването на обща концепция за развитие на пчеларството.

0 Министерството на земеделието на Азербайджан провежда ежегодни международни конференции за пчеларството. Петата конференция се проведе в Баку през февруари 2019 г. Поканени за него бяха служители на държавни организации, представители на обществени сдружения и предприемачи, както и учени от Германия, Грузия, Русия, Турция и Украйна.

0 Асоциацията на пчеларите на Азербайджан съвместно с Организацията за прехрана и земеделие на Организацията на обединените нации (ФАО) и с финансовата подкрепа на ЕС през 2019 г. реализира проект в областта на развитието на пчеларския туризъм на базата на икономика в отделни райони.

Изводите: Неоспорим факт е, че благодарение на държавната подкрепа през последните две години пчеларството в републиката постигна очевидни успехи. Проведени са проучвания на производствената база на пчеларството, броят на пчелните семейства и обемът на производството на мед продължава да расте, стабилен е и износът на мед. Вземат се конкретни мерки за „постигане на чистотата на породата“ на местните пчели - Боздаг, Кавказ и Сари, осигурявайки на пчелите пълноценни фуражи и разширявайки географията на износа на мед; продължава да се поставя и въпросът за ограничаване на вноса на мед.