Продукти: около 800 г шаран, 3 големи глави лук, 4-5 скилидки чесън, 150 г светли и тъмни накиснати в гореща вода стафиди, 1 ч.ч обелени и ситно нарязани орехи, 1 ч. ч. вода, олио, доматено пюре, девисил, дафинов лист, черен пипер и сол на вкус. По желание можете да добавите и 150 г печурки.
Приготвяне: Загрейте фурната на 200°C (180°C с вентилатор).
Почистете добре шарана, посолете го от вътре и от вън и го оставете за около час да престои.
Задушете лука и чесъна с малко олио да омекнат. Отцедете стафидите и ги добавете при задушените зеленчуци, заедно с гъбите. След 4-5 мин добавете доматеното пюре, дафиновия лист, девисила, черния пипер и солта. Накрая сложете едро счуканите орехи. Разбъркайте добре и задушете за около още 5-6 мин.
Напълнете шарана със сместа и го зашийте. Поставете напълнената риба в тава за печене и отстрани разпределете останалата плънка. Сипете 1 ч.ч. вода.
Покрийте тавата с фолио и печете около 60 мин. Махнете фолиото и запечете още 20 мин.
Коментари