Райската ябълка е позната под много наименования - каки, персимони, Корейско манго.

Дървото е разпространено в Япония, Китай, Бирма, Северна Индия, Северен Виетнам, Филипините. Среща се и в европейските страни. Най-често по Средиземноморското крайбрежие на Франция, Италия.

Райската ябълка може успешно да се отглежда и при нашите климатични условия, основно в южните райони на страната и по Черноморието, но и в полските райони.

Много любители я засаждат основно с декоративна цел заради красивите и ефектни жълто-оранжеви плодове.

Най-голям производител на райска ябълка е Китай, следван от Република Корея, Япония, Бразилия и Азербайджан.

Овощното дърво има добра студоустойчивост

Райската ябълка може да достигне много големи размери, както старите ябълкови сортове. Дървото образува отворена и широка корона, която може да не е много равномерно ориентирана в пространството.

Въпреки че райската ябълка е южна култура, дървото е доста студоустойчиво, което му позволява, както казахме, да се отглежда на много места у нас.

Преди да засадите дръвче е добре да се посъветвате със специалистите в някои разсадник, които да ви предложат подходящ сорт и да ви дадат препоръки за засаждането и отглеждането на вида.

ЦЕННА ХРАНА

Плодовете на райската ябълка са ценна храна за хората. Те са изключително богати на диетични фибри. Съдържат също витамин А, витамин С, както и витамин В-комплекс като фолиева киселина, пиридоксин (витамин B-6) и тиамин.

Освен за храна плодовете могат да се използват и за лекарства. От листата също се приготвят лекарствени отвари.

Не е претенциозна, отглежда се лесно

Основните грижи са напояване и подхранване

Райска ябълка може да си засадите сега през есента, а също и през пролетта. Не се изисква някаква специална подготовка. Каквото правите за останалите овощни видове, това е и за райската ябълка. В посадъчната ямка се насипват торове, поставя се подпорно колче, оформя се околостъблена чаша, полива се и се осигурява защита на стъблото от гризачи.

Грижите през вегетацията отново са както при останалите овощни видове - поливане, подхранване, премахване на плевелите. Тъй като райската ябълка почти не се напада от вредители, не се третира с продукти за растителна защита. Все пак е препоръчително дръвчето да се преглежда за евентуални повреди, а при необходимост да се предприемат мерки.

Много сортове започват да раждат 3-4 години след засаждането, други след 5-6 години. Прибирането на реколтата става през есента и началото на зимата. Късните сортове могат да се берат и след тежки слани или леки снеговалежи.

Райската ябълка може да се отглежда и в саксия. Подходящи обаче са само сортове, които не нарастват много. Затова ако предпочитате дръвче в саксия, ви трябва съвет от продавач-консултант в разсадника.

През летните месеци саксията се държи в градината или на терасата, а през зимата се прибира в хладно помещение. В началото на пролетта съдът се изнася отново навън.

Плодовете искат време да дозреят

Остават на дървото и при късни слани

Плодовете на райската ябълка понасят студове, дори е препоръчително да се берат след 1-2 осланявания.

При повечето сортове е необходимо плодовете да престоят, за да придобият консумативна зрялост. Най-подходящите условия за съхранение по време на лагеруването са температура от 0 до 1 градуса и относителна влажност на въздуха не по-малка от 85-90%.

При тези условия райската ябълка може да се съхранява до 2-3 месеца. При по-високи температури процесът на дозряване се ускорява, но продължителността на съхранението намалява.