Загиването на пчелните семейства от глад най-често се наблюдава през втората половина на зимата, когато в гнездото се е появило първото пило.

За да се избегнат тези нежелателни загуби могат да се използватследните начини за зимни (спасителни) подхранвания, които се повтарят през 15 дни. Най-често се изполва полутвърд захарно-белтъчна храна.

Как да я приготвите: на 8 кг пудра захар, предварително смесена със сухо мляко - опаковка по 400 г (по 20 г за всяко пчелно семейство от сухото мляко), се добавят 1,9 кг пчелен мед (предварително разтопен на водна баня до 42 градуса Целзий) от здрави пчелни семейства и 100 мл чиста питейна вода.

Добре се смесват всички съставки, докато добият вид на тесто. След 24 часа се опаковат в полиетиленови пликове или марлени торбички по 500 г. След това се разточват и полагат върху плодниковите (корпусните) рамки над кълбото под възглавницата (покривната табла). Накрая с широко тиксо се облепва връзката между възглавницата и плодника. Желателно е готовите торбички да престоят преди поставянето им в затоплената стая и да бъдат продупчени на много места, за да могат пчелите да поемат лесно кърмовата маса.