На родните стопани се препоръчват протеинови сеитбообращения и намалени обработки

Една от основните цели на новата ОСП от 2021 до 2027 г. ще е грижата за околната среда и климата.

По време на официалното представяне на SWOT анализа за околна среда и климат, изготвен от Аграрния университет в Пловдив, проф. д-р Владислав Попов, автор и ръководител на експертната група, изготвила разработката, представи данни по различните цели, заложени в регламента.

Според тях България не е на водещи места в ЕС, които тревожат, но на родните фермери е препоръчано, че трябва да се придържат към сеитбооборот с азотфиксиращи култури, намалени обработки и разнообразяване на културите. Както и да въвеждат интегрирано или биологично земеделие.

Ще има базови изисквания за земеделските производители, които получават директни плащания на площ, оформени под термина условност. Това ще означава, че тези зелени изисквания ще трябва да се изпълняват, за да се получават парите по СЕПП.

По първи стълб зелени ангажименти ще се поемат за една година, по втори стълб - дългосрочно срещу компенсационни плащания за покриване на базовите норми.

Държавите членки на ЕС ще имат задължителни изисквания, докато фермерите - доброволни за зелените схеми.

Предварителни условия са разписани като неразделна част от бъдещата рамка на ОСП. България ще трябва да има поне една доброволна екосхема за земеделските производители. Останалите екосхеми и ангажименти за управление трябва да надхвърлят задължителните изисквания, предписани от системата за условност.