При добри грижи ще издържат няколко месеца

Градинарите, които са си отгледали повече зеленчуци в градината, част от тях са консервирали, а друга - са оставили за съхранение.

В домашни условия най-лесно са запазват картофи, тикви, зеле, лук, чесън, праз, а от кореноплодните видове - моркови, ряпа, салатно цвекло, главеста целина, пащърнак. Разбира се, колкото условията в помещението за съхранение са по-подходящи, толкова и времето за запазване е по-продължително.

За да се гарантира обаче едно добро съхранение, основно е зеленчуците, които се оставят да са здрави, без повреди от вредители, както и механични повреди, които по-късно са причина за развитие на някои зарази и загниване на продукцията.

Съхранението може да стане в различни помещения, в зависимост от това, с какво разполагат любителите.

Най-често това са избени помещения, мази, килери, тавански помещения, остъклени тераси и други. Някои видове, като праз лук могат да се съхраняват и навън в градината, а тиквите например - под навес.

Все пак за да нямате проблем, препоръчително е редовно да проверявате продукцията. По зеленчуците, по които забележите макар и малки петънца, или пък загниване, веднага ги отстранявайте и ги използвайте за консумация.

ТИКВИ

На пръв поглед изглежда, че тиквите се съхраняват много лесно.

Все пак е препоръчително температурата в помещението да е около 10 градуса. На по-хладно място между тиквите може да се насипе слама.

Кореноплодните видове искат да е им е влажно

Между тях се насипва пясък

Ной-добре е кореноплодните видове - моркови, ряпа, салатно цвекло, главеста целина, пащърнак да се съхраняват в пясък. Подходящи за целта са и дървените стърготини.

За съхранение на кореноплодните видове най-лесно е да се осигури някакъв по-голям дървен съд - сандък, касетка и др. Отдолу се насипва слой пясък, после се редят зеленчуците, следва ред пясък и така няколко реда.

Препоръчително е от време на време пясъкът или стърготините да се навлажняват леко, но да не се мокрят много. По този начин се поддържа тургорът на кореноплодите и те остават свежи, без да загниват.

Все пак и тук е възможно да се развият някои проблеми по време на съхранението, затова се прави проверка поне на най-горния ред със зеленчуци.

Лукът и чесънът да се проветряват

В касетки или на сплитове

Луковите видове също се съхраняват сравнително лесно и много продължително време. Тук вариантите са разнообразни.

Първото условие е след изваждането луковите да са добре просушени и с изсъхнали стъбла.

Ако се се съхраняват в мрежести чували или касетки, преди това им се изрязват стъблата. Те се насипват в избраните съдовете и се поставят на дървени скари.

Трябва да са така разположени, че да се проветряват добре, за да не загният.

Направата на сплитове е класика за лука и чесъна. Удобното в случая е, че главите се проветряват много добре.

Картофите траят чак до пролетта

Маната може да се прояви по време на съхранението но си остават доста рискови

По принцип картофите могат да издържа доста продължително време, дори да се съхранят чак до пролетта. Това обаче може да стане само ако за съхранение са оставени здрави клубени, а също така за растенията през вегетацията са прилагани добри растителнозащитни грижи.

Картофите трябва да се проверяват доста често, тъй като понякога клубените лесно загниват. В някои случай впоследствие може да се развие и картофената мана.

Препоръчително е картофите предварително да са сортирани по фракция, както и по предназначение за използване. Освен това е необходимо добре да са просушени, за да се избегнат поне механичните повреди, ако кожицата им не е заздравяла добре.

Картофите могат да се съхраняват насипани на купчина, в касетки, в мрежести чували, директно върху рафтове и т.н. Това се определя според количеството, и предпочитанията на градинарите.

Подходящата температура за картофите е около 2-4 градуса, влажност около 80-90%, както и задължително проветряване на помещението.

БАТАТИ

Бататите, които в последните години навлизат в любителските градини, се съхраняват както и картофите

Посевният материал трябва да е отделно

Картофите, които се оставят за посевен материал, е препоръчително да се поставят отделно от останалите, които се използват за консумация. В началният период те се съхраняват при сходни условия.

Около 40-45 дни преди засаждане картофите за ранно производство се нуждаят от специални грижи, т.е. необходимо е те да се рътят.

Първоначално картофите се държа на топло и тъмно, за да се провокира покълването им, а след това се поставят на по-хладно и светло - за закалка. Целта е клубените да образуват здрави кълнове, които да гарантират правилно развитие на растенията след засаждането.

ВЪВ ФРИЗЕР

Част от тези зеленчуци може да съхраните още по-дълго, ако ги замразите във фризер.

Според вида им те се нарязват на кубчета, кръгчета или се настъргват. Насипват се в пликчета или кутии и се поставят за замразяване.

За зелето има много варианти

Запазва се продължително време

Зелето е сред най-издръжливите за продължително съхранение зеленчуци. При него вариантите са изключително много - става и вътре в помещенията, както и на открито, но под навес или на покрита тераса.

Още при прибирането на зелето, което ще се съхранява, то не трябва да се почиства от старите обвивни листа, тъй като те му служат като много добра защита.

Зелето е изключително чувствително на гниене, затова е препоръчително в помещението да е осигурено добро проветряване. Ако това е трудно изпълнимо, то зелките по възможност трябва да се поставят без да се допират една до друга. Най-добре е те да се наредят на стелажи, или в касетки на един ред.

Малко количество зеле може да закачите да виси на куки. На такива зелки обаче се оставят корените, тъй като за тях се прикрепя връзката.

Някои домакини предпочитат да почистят най-външните листа и да увият зелката със стреч фолио. И това е вариант, разбира се, но за по-малко бройки.

Все пак главите трябва редовно да се преглежда. При установяване на признаци на загниване, зелките трябва да се отделят за консумация. Имайте предвид, че ако листото с гниене се отстрани, това няма да спре процесът.

Цъфтящи зелеви

Карфиолът и броколито, т.нар. цъфтящи зеленчуци, за съжаление, не могат да се съхраняват продължително време.

Карфиолът много бързо променя белия си цвят и губи хубавия си външен вид, както и вкусовите си качества. Броколито пък разцъфтява, което го прави неподходящо за консумация.

Затова тези два вида зеле е препоръчително да замразявате във фризера, като преди това ги накъсате на цветчета и бланширате за кратко във вряла вода, а после ги охладите, за да запазят цвета си.