Без съмнение ароматът, който се носи около някои цветове, е незабравим и много любим. Като терапия, като пречистватели, като хоби, цветята и растенията около нас доказано ни правят по-щастливи, по-работоспособни, целеустремени, ефективни. Ето кои цветя събрахме в класацията, но искаме да уточним, че няма №1, защото всички са уникални, а според различните вкусове и предпочитания на хората победител може да бъде всяко цвете

1. Лавандула (Lavandula angustifolia)

Лавандулата няма нужда от представяне. Едва ли има някой, който да не я познава или притежава. Красива, ароматна, лечебна. Отглежда се лесно. Какво още можем да искаме от нея?

2. Бял жасмин (Jasminum polyanthum)

Атрактивна лияна с невероятно ароматни бели цветове в звездовидна форма. Те ароматизират с най-сладката миризма и то посред зима. За да е щастливо това цвете, достатъчно е да му осигурите слънце и висока атмосферна влажност. Ще изглежда чудесно в красива саксия с интересна опора, по която да се вие.

3. Гардения (Gardenia jasminoides)

Гарденията е нож с две остриета. Трудна за отглеждане, меко казано капризна, а в същото време прелестна със своите ароматни бели цветове. Тя изисква ярка, индиректна светлина и умерени температури. Предпочита кисела почва и редовно подхранване и постоянна влажност както на субстрата, така и във въздуха.

4. Цитруси (Citrus spp.)

Долавяли ли сте аромата на портокалови цветчета. Е, ако не сте, е огромен пропуск. Всички цитруси (лимон, лаим, портокал, мандарина, кумкуат и др.)се отглеждат сравнително лесно в домашни условия, но са и доста застрашени от неприятели като памукови и щитоносни въшки, акари и други гадинки. Цитрусовите растения изискват постоянна влажност, редовно подхранване и много слънчева светлина. Само ароматът на цветовете им си заслужава усилията.

5. Орхидея онцидиум (Oncidium)

Орхидеите рядко имат аромат, но тази е изключение от правилото. Многобройните дребни цветчета в интересни нюанси отделят интересен и не много познат аромат. Не може да се сравни с друго. И въпреки репутацията си, че се отглеждат трудно, всяка орхидея заслужава място в домовете ни. Осигуряването на много, но разсеяна светлина, висока въздушна влажност и адекватни поливки и подхранване вършат чудеса. Не е толкова трудно! Но наистина си заслужава!

6. Стефанотис/Мадагаскарски жасмин

Красиви, лъскави листа и снежнобели звездовидни цветове - истински освежител на въздуха. Най-често срещаният вид в търговската мрежа е Stephanotis floribunda, но има още много представители от рода Стефанотис, които миришат не по-зле. Спорно е дали се отглежда лесно, или е капризен. Във всеки случай е добре да му се осигури ярка светлина, за да цъфти обилно. Опората е задължително условие за лиана като тази.

7. Франджипани (Plumeria spp.)

Плумерията е скъпа екзотика за нашите ширини. Родината ѝ са Мексико, Хавай, Централна Америка и Карибите. Там се подвизава като малко дръвче, а у нас е саксийно декоративно растение с много капризи. Но ароматът ѝ си заслужава да задоволите всеки един ог тях. Цветето изисква поне 4-6 часа на ден директно слънчево огряване, обилно поливане (почвата трябва да засъхва между поливките) и редовно подхранване с торове за цъфтящи.

8. Роза (Rosa spp.)

Не всички рози имат аромат, но няма как да пропуснем да включим царицата на цветята в каквато и да било класация. В огромното разнообразие на видове, сортове и хибриди, не малко цветове са колкото красиви, толкова и ароматни. Основна тънкост в отглеждането на розовите храсти е, че предпочитат една обилна поливка вместо няколко, но с малки количества вода.

9. Евкалипт (Eucalyptus cinerea)

Това растение рядко се среща в саксия, но поради честото използване в козметични продукти и букети с цветя, ароматът му ни е добре познат. Дори бихме казали, че не може да се сбърка. Евкалиптът расте бързо, изисква много слънце и подхранване с торове с ниско съдържание на азот. Клонките могат да заместят перфектно ароматизаторите в банята и гардероба.

10. Последната позиция ще оставим свободна

Изберете вие кое ароматно растение да включите, защото ние не можем да изберем измежду многото (карамфил, мащерка, мента, ангелски тромпет, ароматен гераниум, дафин, хелиотроп, иглики, пролетните цветя и т.н. и т.н.

Трикове за цъфтеж

Някои растения цъфтят без усилия от наша страна, докато други изискват цели ритуали, примесени с магически способности и чудеса. Единственият начин да се предизвика цъфтеж е задоволяването, а в някои случаи и стресът (но него не го препоръчваме).

Ако някое цвете се инати и не иска да цъфти, обърнете внимание на светлината, влажността на въздуха и в почвата, помислете за пресаждане или подхранване. Променете нещо. Потърсете информация и се опитайте максимално да доближите условията си до тези, откъдето идва растението. И не забравяйте! Цветятаса живи и си имат прищевки.