По време на зимуването е нужна достатъчно влага

01 декември 2019
В лозята
17676
1 2 3 4
 

Кои са признаците на измръзналата пръчка, отговаряме на читател

Нашият читател Васил Петлешков от Брацигово ни е писал, че е любител и има един въпрос към нас, който на мнозина може да се стори елементарен, но той иска да знае отговора за зимата. Как да познае измръзналите пръчки?

Отговаряме:

Може би мнозина хоби читатели не знаят, че по време на зимуването на лозите е необходимо да сте им осигурили достатъчно влага.

Защото, ако тя не е налице, а и ако не е имало достатъчно валежи, когато нощните температури слязат ниско по скалата под нулата, някои от пръчките започват да дават сигнали за измръзване, но вече може да е късно. Така че, лозето не трябва да влиза в зимата сухо.

Как се познава по пръчките?

Те стават твърди и хрупкави.

Ако опитате да ги пречупите, издават силен звук.

Обяснението е в това, че част от клетъчното съдържание се е превърнало в лед.

Какво да се знае за зимата

Ако дълго време зимуващите пъпки не получават хранителни вещества, при замръзнали пръчки, те са обречени да загинат.

Затова е нужна влагата по време на зимуването.

А също е необходимо да са внесени и оптимално количество хранителни вещества, което зависи от предзимното подхранване.

Първо подгответе храста

Това се прави в началото на зимата

Запасяващото напояване преди зимата на лозовите храсти е полезно с цел зареждане на кореновата система.

Това трябва да се направи преди трайното понижаване на температурите.

Опасно за лозите е, когато почвата е много суха и замръзне, защото тогава се напуква в долните слоеве и поразява корените като с нож.

Добре навлажнената почва - до метър и половина в дълбочина - е в състояние да защити лозите от измръзване и да запази хранителните вещества.

И сега не е късно да се направи нещо, което е подготовка преди покриването на лианите. Една санитарна резитба, с която се премахват всички болни, наранени или счупени части. Тя играе ролята и на резитба за формиране.

Лозарите имат много начини да защитят растенията си от най-големите студове.

Можете просто да огънете лозата, да я закачите на височина от земята и да се надявате, че ще има снежни валежи, които ще топлят растението.

Можете да свалите растението на земята, да го покриете с торф, други насипни материали, дори и тъкани. Възможно е да се използват няколко опции наведнъж.

Огънатите на земята лози е по-добре да не са на гола земя. Отдолу поставете смърчови клони, дъски, шперплат или друг подходящ материал.

Лозата, положена върху такава постилка, може да бъде покрита с пръст, с листа и торф. Отгоре можете да поставите дъги, върху които да опънете и покривен материал - нещо като парниче.

Още от В лозята
0

За рецепна на ракия от моркови ни помоли по телефона нашата читателка Веска Пенчева от град Панагюрище, защото тази година допуснали грешка - загаряне и тяхната домашна ракия се получила с влошено

0

Как да разпознавате тези лози от ранна пролет, защо стават червени листата, питат читатели Не е далеч пролетта, според оптимистите, когато лозите ще излязат от зимния си покой

0

Какво означава да няма сгъстяване напролет Силното сгъстяване на дворните асми не е желателно, тъй като трудно проникват слънчевите лъчи, проветряването се ограничава

0

Попита Генка Маринова от Бургас Бодливото немско или цариградско грозде е храст, за който се твърди, че има плодове, които са от най-калоричните в сравнение с останалите ягодоплодни култури

0

С едната през февруари ще формирате, с другата ще поддържате, но къде грешите Лозата , като катерещо се растение, с помощта на ножицата и триона ние трябва да формираме различно и според нашите

Последни новини
0

Щандът на Русия на най-голямото изложение за храни “Зелена седмица” бе затворен за два часа заради незаконни месни продукти. Става въпрос за 20 незаконно внесени салама

0

Коренно различна версия на подпомагане към земеделските производители предложи вчера правителството на Великобритания, след като вече няма да се ръководи от европейската ОСП

0

Това предупреждават ветеринарни лекари За да избегнете последващи сериозни проблеми, трябва да сте по-внимателни при манипулации с над 6-килограмови прасета (над 21-дневни)

0

Над 35 млн. евро струва на България борбата с африканската чума по свинете досега. В Европа са избити 1,4 милиона прасета, а в 12 страни, 10 от които са членки на ЕС има над 3900 огнища на болестта

0

Продукти: 500 г пилешко филе, 300 г гъби (каквито имате под ръка), 70 г кашкавал, 3 суп. лъж. сметана за готвене, 1 глава лук, сол и черен пипер на вкус Приготвяне: Нарежете гъбите на кубчета и ги

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Меган, съпругата на британския принц Хари, не смята да се връща повече във Великобритания, разкриват нейни приближени пред медиите. Тя трескаво устройва нов живот за семейството си в Канада, като обсъжда бъдещето си с някои близки приятели в имението за 14 млн. долара до Ванкувър, в което е отседнала заедно с 8-месечния си син Арчи

Д-р Милен Врабевски е собственик и изпълнителен директор на най-голямата научноизследователска организация в Югоизточна Европа - Comac Medical, отличена от МОН с наградата “Питагор” за най-големи инвестиции в областта на научните изследвания. Той е основател и на Фондация “Българска памет”, чиято цел е да съхрани българското културно и историческо

За втора поредна година Деси Тенекеджиева и нейната фондация “Стоян Камбарев” ще връчат “Награда за кино 355”. Тя се дава по време на церемонията за друг приз - “Полет в изкуството”, която се организира за 11-и път. Събитието ще бъде на 13 април в София. “Награда за кино 355” е насочена към младите кинотворци