Напоследък все по-често получаваме въпроси от читатели, свързани с нападения на декоративни растения от най-различни насекоми. Затова решихме да систематизираме информацията относно най-често срещаните нашественици в домашни условия, методите за борба с тях, както и кои растения са най-застрашени от конкретните видове.

Неприятелите по цветята са много, а при подходящи условия те се развиват целогодишно. За съжаление няма химичен препарат, разрешен (а и безопасен) за употреба в затворени помещения, още по-малко пък, ако са обитаеми.

В същото време при подходящи условия насекомите се размножават много бързо, което налага редовни наблюдения и вземане на адекватни мерки още в началото на нападението. Силно нападнати растения може дори да не си заслужават спасяването особено ако застрашават със заразяване всички останали.

Листни въшки

Има много видове листни въшки. Те са често срещан неприятел по всички растения. Образуват колонии и се хранят чрез всмукване на растителни сокове от младите части, листата и цветовете. Обикновено не са опасни, стига да са малочислени. Големите колонии обаче могат да доведат до редица проблеми и дори загуби. Медената роса, която отделят, се смята за вторичен проблем. Някои видове листни въшки пренасят и вируси.

Мерки за борба: механично отстраняване на колонията с ръце или струя вода, третиране със сапунена вода, домашно приготвени инсектицидни отвари на основата на растения (пелин, тютюн, люти чушки растителни масла и др.).

Не прекалявайте с азотните торове, защото въшките предпочитат растения с високи нива на елемента, както и млади, крехки части. Залагайте на торове с бавно действие.

Гъбни мухички (Mycetophilidae и Sciaridae)

Дребни, но много дасадни мухички, които се заселват в почвата в саксиите. Възрастните мухи не вредят на растенията. Ларвите обаче са опасни за цветята. Те се хранят с органиката в почвата, с кореновите власинки, а когато са многобройни, и със сърцевината на растенията. Симптомите са безпричинно увяхване, слаб растеж, жълтеене и др. Най-застрашени са пеларгониумите, сентполиите, карамфилите, коледната звезда и др. Най-големи щети ларвите нанасят на резници, заложени за вкореняване, и семеначета.

Мерки за борба: Залагат се лепливи капани в близост до цветята и се следи за появата на възрастните мухички. Засушете почвата и внимавайте с поливките. Влажната почва предразполага размножаването на насекомите. Третирайте почвата с отвара на растителна основа. Може да се използват репеленти срещу комари.

Трипси

Трипсите се срещат в оранжерии, градини, в дома. Чрез храненето си повреждат листа, цветове, плодове на много културни и украсни растения. Трудно се виждат с просто око. Тялото им е издължено, наподобяват връхче на игличка. Те са изключително активни, живеят на големи групи и се размножават бързо. От цветните култури предпочитат рози, гладиоли, карамфили и много други. Освен по растенията могат да се открият и в почвата. Симптомите са обезцветяване на участъци от растенията и покриване с кафеникав брашнест налеп. Обезцветяването най-лесно се забелязва по цветовете.

Мерки за борба: ако се съмнявате, че някое цвете е нападнато от трипси, стръскайте цветовете върху бял лист. Сините лепкави уловки са предназначени за тях. Инсектицидните сапуни и отварите вършат работа, като третирането трябва да е многократно.

Памукови въшки

Тези въшки представляват проблем най-често в затворени помещения и оранжерии. Те не могат да летят, разпространяват се чрез посадъчен материал, почва, растения и т.н. Телцата им са покрити с бял налеп, подобен на памук, откъдето идва и името.

При подходящи условия се размножават много бързо. Основно нападат екзотични растения като орхидеи, цитруси, калатеи, гардении и много други.

Мерки за борба: Ако неприятелите са малко, се почистват на ръка с тампон, напоен със спирт. При голямо нападение най-заразените части се изрязват и унищожават. Измиване на целите растения с течаща вода ще намали числеността. С успех могат да се прилагат инсектициден сапун, масло от нийм, отвари на растителна основа. Редовното почистване на листата от прах е мярка за превенция.

Коренови въшки

Кореновите въшки са бързо ескалиращ, но скрит проблем. Те се откриват трудно поради простата причина, че живеят в почвата. Неустановяване на проблема води до намножаване на неприятеля и загуба на растението. Възрастните индивиди са по-дребни от обикновените листни въшки и често се бъркат с гъбните мухички. Симптомите при нападнати растения са жълтеене и накъдряне на листата, отслабен растеж. Често се бъркат с дефицит на нутриенти.

Мерки за борба: Употреба само на качествени и обеззаразени почвени субстрати. Инспектиране на нови растения и карантина при съмнение за нападение. Третирането с препарати е ненадеждно, но известен ефект има извек от пиретрум, както и маслото от нийм. Най-доброто решение е унищожаване на растението заедно с почвата с цел предпазване на останалите цветя в дома, а и извън него.

Акари от сем. Еriophyidае

Снимки: Planet natural

Снимки: Planet natural

Акарите са един от най-големите проблеми на градинарите. Тези от сем. Еriophyidае не образуват паяжина, което ги прави още по-трудни за откриване и идентифициране. Това става само след проява на симптоми по растенията или с лупа. Отличителна черта е, че за разлика от паяжинообразуващите акари тези имат само 2 двойки крака. Симптомите започват от долу на горе по растението. Наблюдава се обезцветяване на участъци. Цветовете са най-големият деликатес.

Мерки за борба: Основно се препоръчва превенция и чести наблюдения, както и унищожаване на заразените части или цели растения. Акарицидите на растителна основа помагат, но борбата е трудна, а заразят ли се много растения - и невъзможна.