В последните години станахме свидетели на все по-сухи есени. Сегашната също е такава и тревожи фермерите. От промените в климата напослдък посевите все повече изпитват затруднения в развитието си и са по-малко готови за презимуване. Вярно е, че зимите вече са меки, но без хубав снежен килим посевите не зимуват комфортно и са под стрес. В тези условия те усвояват много по-трудно и почвените торове, защото за този процес е необходима влага.

Доскоро нямаше оптимални решения за преодоляване на този сериозен, предизвикан от климата проблем. Това е причина да ставаме свидетели все по-често и на поява на болести, като например мана по слънчогледа, която напоследък отново се появи у нас, след като беше изчезнала в последните двадесет години.

Панамин се появи като изход от ситуацията,

защото вече се доказа, че продуктът помага на растенията да преодолеят стреса, като произвеждат силициеви хормони. Така той се оказа революция за много фермерски стопанства. В Добруджа и Лудогорието вече са запалени по Панамин, защото именно там най-много страдат от климатичните аномалии, поради което може да се каже, че в региона продуктът вече се е наложил като незаменим помощник на фермерите.

Практика в земеделието е да се тори преди сеитбата на културите и те да усвояват минералните съставки с помощта на валежите и влагата.

"Ние съветваме фермерите да подхранят листно наесен

И тези, които го направиха миналата и по-миналата година декларираха, че са получили по-високи добиви", каза Ангел Кинанов от Панамин Ко. за новата практика, приложена от зърнопроизводителите при есенниците. Според него наистина много стопани нямат навика да пръскат посевите си наесен, но пробвалите са доволни и вече запалват и други. Убедили са се, че при аномалиите, с които сезоните леко се изместват, се променя и поведението на посевите, които изпитват стрес, а това третиране много им помага.

Как всъщност работи Панамин?

Това обясняват по-добре, разбира се, експертите. Според тях с третиране преди и след стрес се възстановява изцяло изгубеният потенциал на растенията.

Затова съветът им е: Заложете подхранване с Панамин по технологична карта след сухи есени и при меки зими.

И второ: научете се да правите есенно пръскане, по този начин няма да изгубите десетки и стотици левове на декар при по-ниски добиви.

През годините, в които Панамин е на българския пазар, той набира популярност лавинообразно, тъй като с всеки следващ сезон все повече производители виждат резултатите от прилагането му и го препоръчват на свои колеги.

През 2019 г. компанията проконтролира 101 опита при фермери в страната

И установи, че едва при 1-5% от тях не е отчетена голяма разлика в получените добиви, но там са се намесили и други причини за това. За толкова много контролирани на брой участъка други фирми досега не са докладвали.

Успехите и ефекта от Панамин се доказаха и при полски опити, проведени в институтите в Генерал Тошево и в Карнобат при житни и други култури, както и в Аграрния университет в Пловдив.

Доказа се, че Панамин работи в над 90% от случаите

а при останалите десет на сто не е успял, защото в посевите е имало заплевяване, обясниха специалистите.

Тази година, с цел предлагане на комплексна услуга и продукти с още по-широк обхват на действие, фирмата предложи на пазара и

Новата серия Панатоп

Тя допълва технологията за листно подхранване. Трите пръскания, препоръчани от експертите, могат да се редуват така: Панамин, Панатоп, Панамин.

Така се получава рецепта за цялостна технология за листно подхранване, ефектът от приложението на която изцяло избива разходите на фермерските стопанства при всички видове култури и носи печалба от по-високите получени количества продукция от декар.

При зърнено-житните схемата е добре да се прилага наесен и напролет. При по-силни аномалии в климата и когато е видно, че не е заложен нормален добив, напролет могат да се направят и две серии третирания.

Новата серия Панатоп е със силна концентрация на микроелементи. Азотът е в амидна форма със стабилизатор, гарантиращ оставането му в същата форма до усвояването от растенията, което е голям плюс за културите.

Вече се предлагат и комбинации със силно присъствие на сяра, магнезий и други елементи, така че да се откликне на моментните нужди или дефицити на културите.

В края на октомври тази година продуктите на Панамин Къмпани бяха използвани в различни региони в страната. Какви са резултатите и има ли разлика в развитието на растенията, може да се види от снимките, а и в нивите на стопаните.

"Сами знаете, че климатът не може да бъде програмиран и планиран. За да се предпазите от миналогодишните грешки, има какво да направите, за да предизвикате добрия късмет.

Ето ни и с категорично видими резултати и разлики при земеделския производител Хамди Фикрет в с. Брестовене община Завет, област Разград, 10 дни след третиране с Панамин Агро и Панатоп - NSMgP.

Застрахованият с Панамин посев вече е навлязъл във фаза братене, а възелът на братене е от изключително значение, както за презимуването, така и за формирането на братя и добив".

Тези редове в социалната мрежа фейсбук са последно доказателство за успеха от есенното подхранване. И не случайно предизвикаха интереса на много фермери, както и нашия.

Написала ги е и е приложила красноречиви фотоси за земеделците Дуйгу Мустафова, която, разбрахме, е от екипа на Панамин Къмпани.

Това е едно от обясненията защо Панамин Къмпани е фирмата, която съвсем заслужено грабна наградата ДУспелитеУ за най-успешно наложен продукт на годината.

Категорично доказателство при посевите и растенията, третирани тази есен с наложилия се вече продукт