През октомври 2019 г. средната стойност на индекса на цените на храните на FAO (CPI) възлиза на 172,7 пункта, което е с почти 1,7 процента (3 пункта) по-високо от септември и 6,0 процента по-високо от съответния период на миналата година,съобщават от пресслужбата на ФАО.

Увеличението на средната месечна стойност на индекса е регистрирано за първи път от май 2019 г. и се обяснява с рязкото увеличение на цените на захарта и зърнените култури и отчасти на месото и растителните масла, което се случи на фона на лекото понижение на индекса на цените на млечните продукти.

Средната стойност на индекса на цените на зърнените храни на ФАО през октомври възлиза на 164,0 пункта, което е малко повече от 4,0 процента (почти 7 пункта) по-високо от показателя за септември, но все пак с 1,0 процента по-ниско от нивото от октомври 2018 г.

Международните цени на пшеницата рязко се повишиха през октомври в резултат на засилената търговия и спада на видовете култури в Аржентина и Австралия.

Що се отнася до фуражното зърно, през октомври се наблюдава значително увеличение на цените на царевицата, която се възстанови след падането през септември до изключително ниски стойности.

Ръстът се дължи не само на по-ниските данни за реколтата в Съединените щати и неблагоприятните метеорологични условия за сеитба в Аржентина, но и на увеличените обеми на експортните продажби.

Средната стойност на индекса на цените на растителните масла по ФАО през октомври възлиза на 136,4 пункта, което е с 0,5 процента (0,7 пункта) по-високо от месец по-рано, достигайки най-високото ниво от октомври 2018 г. Това малко увеличение осигури растежа на котировките на палмовото и рапичното масло на фона на по-ниските цени на слънчогледовото.

Международните цени на палмовото масло се повишават за трети пореден месец под влиянието на активното търсене за внос на глобалните пазари. В същото време слънчогледовото масло поевтинява поради високия добив на слънчоглед в страните от Черноморския регион и в резултат на това увеличаването на продажбите му от земеделските производители. А спадът в цените на рапичното масло е свързан с по-високата реколта от очакваната по-рано рапица в ЕС.

Средната стойност на индекса на цените на месото на ФАО през октомври възлиза на 182,7 пункта, което е с 0,9 процента (1,7 пункта) по-високо от нивото от септември. Така растежът на стойността на този индекс продължава девети пореден месец.

Международните котировки за агнешкото и говеждото месо продължават да нарастват под влиянието на постоянно високото търсене на внос, особено от Китай.

Въпреки сезонното увеличение на доставките от Европа и експортното предлагане в Бразилия, цените на свинското месо продължават да растат под влияние на търсенето на внос от Азия, въпреки че котировките не се увеличават толкова значително.

Цените на птичето месо спаднаха в резултат на увеличеното предлагане на износ в големите производителни региони.