Лесна и вкусна чеснова туршия по рецепта на Недялка Василева от гр. Сеново, обл. Русе
В съседство на Божанка Калчева, от която наскоро разбрахме как се прави маджун, живее Недялка Василева.
Тя ни споделя нейната рецепта за чесненца, предавана в семейството от поколение на поколение.
Прави се от чесън във восъчна зрялост (да стане на глави).
Чисти се, като се оставя малка дръжчица на главичките. Накисва се за 24 часа, като водата му се сменя 3-4 пъти през това време, за да излезе лютивината.
След това главите се измиват и пълнят в буркани.
Във всеки един буркан се слага:
1 с. л. сол
1 ч. л. захар
3 с. л. оцет
Може и 1 аспирин за по-голяма сигурност.
Отделно завираме вода, с която бурканите се пълнят до горе. Запечатваме и ги обръщаме да се вакумират. Покриваме с кърпа или одеалце.
На другия ден ги изправяме и прибираме на хладно, не се варят.

Коментари