Лучена супа със зеле и лимон

08 ноември 2019
Кулинария
41625
 

Добавянето на лимон придава на супата специален и оригинален вкус

Това е добър вариант да разнообразите менюто за обяд, ако сте на диета или ако спазвате постите.

Продукти: 10 средно големи глави лук (около 750 г), 500 г бяло зеле, 100 мл растително масло, 1 морков, 1 л вода, сол (на вкус), 4-5 зърна черен пипер (на вкус), 1 дафинов лист, 3 суп. лъж. пшенично брашно, копър (за сервиране), лимонов сок (при сервиране, обогатява вкуса, за 1 порция е нужен сока от дебел резен лимон)

Приготвяне: Нарежете лука на малки кубчета. Зелето се нарязва на ивици, а морковът се настъргва на едро ренде.

Вземете тенджера с дебело дъно (за предпочитане). Загрейте олиото, като не забравяте да оставите няколко лъжици, за да запържите брашното.

Запържете лука в олиото, като непрекъснато го разбърквате. Не оставяйте лука да загори! Той трябва да стане прозрачен, до светлозлатист. Така ще стане мек и от него ще излезе горчивината.

Залейте лука с вода и изчакайте да заври. Добавете зелето, разбъркайте и отново изчакайте да заври.

Прибавете моркова, дафиновия лист, черния пипер и сол на вкус. Изчаква се да заври и се готви на слаб огън под капак. Вари се около 15 минути.

В тиган загрейте няколко супени лъжици растително масло и като бъркате непрекъснато, запържете брашното до получаване на характерния златист цвят. Добавете брашното към супата, разбъркайте, оставете да заври. Оставете супата да се вари още 5 минути.

При сервиране поръсете със ситно нарязан копър и добавете сок от резен лимон във всяка чиния.

Сокът от лимон значително променя вкуса на супата, прави я по-интересна и с лека киселинност.

Още от Кулинария
0

По някаква причина е възприето мнението, че ако нещо е полезно, то със сигурност не е много вкусно. Този кекс напълно опровергава това твърдение. Продукти (6 порции): 300 г тиква, 50 г орехи

0

Необходими продукти: 3 суп.лъж. дребна паста (звездички или панделки), 6 пилешки бутчета, 3 суп.лъж. зехтин, 3 парчета бекон, 1 глава лук, 1 суп.лъж. нарязан на ситно магданоз, 1 морков

0

Невероятно вкусни и ароматни! Продукти за тестото: 1 яйце, 30 г масло + за смазване на формата, 90 мл прясно мляко, 1 суп. лъж. захар, 3-4 г мая, 260-300 г брашно за пълнежа: 400 г ябълки, 1 суп

0

Вкусно и сочно ястие за 10-15 минути Продукти (2 порции): 200 г скариди, 1/2 пак. макарони, 150 мл готварска сметана, 1/2 праз лук, 50 г масло, 0,5 ч. лъж

0

Желето от тиква ще ви удиви не само с приятния си нежен вкус, но и със "слънчевия" си вид. Приготвя се само от три продукта - здравословен и вкусен десерт и минимум време за приготвяне

Последни новини
0

Учени от Варшавския университет по природни науки (SGGW) съобщиха за тяхна технология за производство на изсушен на прах мед, който може значително да увеличи съдържанието на натурален мед в крайния

0

Котките не обичат, когато "непознати" влизат във владенията им - тоест дома ви. Дори най-спокойната котка за миг се превръща в злобно и опасно диво животно

0

"За три десетилетия липсата на промени в структурата на българското земеделие създава все по-дълбоки и непоправими грешки. Доцент Въто Христов е човекът

0

Предстои зимната резитба на овощните дръвчета. За да се извършва правилно, трябват много знания и умения, които се придобиват с практика. Кои са общи правила, които винаги трябва да се спазват.

0

Правителството одобри проект за изменение и допълнение на Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтопродукти, наричан за кратко Закон за горивата

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Връща се в България от Дания - “депресиращо място”, вече не иска да е като Кари Брадшоу, а в ютюб канала си споделя голяма част от грижите за двете си дъщери “Какво да сложа в чантата си за родилното”, “Кога да захраня бебето” и “Какъв крем да ползвам в сутрешната си рутина” са само част от въпросите

Премиерата му ще бъде на 20 декември в зала 1 на НДК Любими песни и герои от легендарното предаване по БНТ “Клуб НЛО” се завръщат, за да разсмеят феновете му и отвъд малкия екран. Георги Мамалев, Антон Радичев и Катерина Евро ще представят на 20 декември в зала 1 на НДК спектакъла “Спомен НЛО”. Към тях ще се присъединят Камен Воденичаров

Предстои увеличение на заплатите с 60% до края на мандата, финансови стимули за публикации, привличане на повече студенти от чужбина Проф. Анастас Герджиков беше избран втори мандат за ректор на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. При регистрирани 358 членове на общото събрание в избора са участвали 335, действителни са 318 бюлетини