Добавянето на лимон придава на супата специален и оригинален вкус

Това е добър вариант да разнообразите менюто за обяд, ако сте на диета или ако спазвате постите.

Продукти: 10 средно големи глави лук (около 750 г), 500 г бяло зеле, 100 мл растително масло, 1 морков, 1 л вода, сол (на вкус), 4-5 зърна черен пипер (на вкус), 1 дафинов лист, 3 суп. лъж. пшенично брашно, копър (за сервиране), лимонов сок (при сервиране, обогатява вкуса, за 1 порция е нужен сока от дебел резен лимон)

Приготвяне: Нарежете лука на малки кубчета. Зелето се нарязва на ивици, а морковът се настъргва на едро ренде.

Вземете тенджера с дебело дъно (за предпочитане). Загрейте олиото, като не забравяте да оставите няколко лъжици, за да запържите брашното.

Запържете лука в олиото, като непрекъснато го разбърквате. Не оставяйте лука да загори! Той трябва да стане прозрачен, до светлозлатист. Така ще стане мек и от него ще излезе горчивината.

Залейте лука с вода и изчакайте да заври. Добавете зелето, разбъркайте и отново изчакайте да заври.

Прибавете моркова, дафиновия лист, черния пипер и сол на вкус. Изчаква се да заври и се готви на слаб огън под капак. Вари се около 15 минути.

В тиган загрейте няколко супени лъжици растително масло и като бъркате непрекъснато, запържете брашното до получаване на характерния златист цвят. Добавете брашното към супата, разбъркайте, оставете да заври. Оставете супата да се вари още 5 минути.

При сервиране поръсете със ситно нарязан копър и добавете сок от резен лимон във всяка чиния.

Сокът от лимон значително променя вкуса на супата, прави я по-интересна и с лека киселинност.