Лучена супа със зеле и лимон

08 ноември 2019
Кулинария
47412
 

Добавянето на лимон придава на супата специален и оригинален вкус

Това е добър вариант да разнообразите менюто за обяд, ако сте на диета или ако спазвате постите.

Продукти: 10 средно големи глави лук (около 750 г), 500 г бяло зеле, 100 мл растително масло, 1 морков, 1 л вода, сол (на вкус), 4-5 зърна черен пипер (на вкус), 1 дафинов лист, 3 суп. лъж. пшенично брашно, копър (за сервиране), лимонов сок (при сервиране, обогатява вкуса, за 1 порция е нужен сока от дебел резен лимон)

Приготвяне: Нарежете лука на малки кубчета. Зелето се нарязва на ивици, а морковът се настъргва на едро ренде.

Вземете тенджера с дебело дъно (за предпочитане). Загрейте олиото, като не забравяте да оставите няколко лъжици, за да запържите брашното.

Запържете лука в олиото, като непрекъснато го разбърквате. Не оставяйте лука да загори! Той трябва да стане прозрачен, до светлозлатист. Така ще стане мек и от него ще излезе горчивината.

Залейте лука с вода и изчакайте да заври. Добавете зелето, разбъркайте и отново изчакайте да заври.

Прибавете моркова, дафиновия лист, черния пипер и сол на вкус. Изчаква се да заври и се готви на слаб огън под капак. Вари се около 15 минути.

В тиган загрейте няколко супени лъжици растително масло и като бъркате непрекъснато, запържете брашното до получаване на характерния златист цвят. Добавете брашното към супата, разбъркайте, оставете да заври. Оставете супата да се вари още 5 минути.

При сервиране поръсете със ситно нарязан копър и добавете сок от резен лимон във всяка чиния.

Сокът от лимон значително променя вкуса на супата, прави я по-интересна и с лека киселинност.

Още от Кулинария
0

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

0

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

0

Лесна за изпълнение, ефектна и бърза салата, която ще украси всяка празнична трапеза Продукти: 200 г сирене, 3 домата, 2 скилидка чесън, 2 суп. лъж. майонеза

0

Пиката е италиано-американска класика. Това е по-скоро начин на приготвяне на месото и се използва не само за пилешки гърди, но и за доста други меса, например за риба (обикновено риба меч)

0

Рецептата е на Красимира Петрова от Ямбол Ментовите сладки са вкусни, свежи и чудесно допълват следобедната чаша кафе или чай. Продукти: 80 г масло, 80 г захар, 160 г пшенично брашно

Последни новини
0

И какво трябва да постигнем с тях, отговаряме на Верка Колева от Карлово Скъпа редакция, аз съм хоби фермер, запален ваш читател, който има и розова градина

0

Вашата градина е красива, но донякъде хаотична? Опитайте се да структурирате пространството и тогава тя ще придобие хармоничен и завършен вид. За да направите това

0

В края на месец май прогнозите на Министерството на земеделието на САЩ /USDA/ за добра реколта и увеличение на преходните запаси от зърно в глобален мащаб оказаха известен негативен натиск върху

0

Тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22°, по долината на р

0

Внимавайте със зелената трева! По време на бременността зайкините имат повишени нужди от хранителни вещества. Това се отнася най-вече от протеин, минерални вещества и мастноразтворими витамини - А, Д

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Съперникът на Благой Иванов - Аугусто Сакай, призна след мача, че е нарушил правилата на ММА. Според бразилеца обаче това не било решаващо за крайния изход. Във втори пореден сблъсък от тежката категория на UFC съдиите дадоха победата на противника на Багата, но не единодушно, а с 2:1 гласа. Резултатът след битката във Вегас бе 27-30, 29-28

ИВАН ЙОЧЕВ в предизвикателството на Българската асоциация на спортните журналисти "Моят любим спортен момент".  Аз съм фоторепортер - при това спортен и вече с почти 30-годишен стаж, затова от мен се очаква да разказвам не с думи, а с образи. Отговаряйки на предизвикателството на БАСЖ (глобално) и на Едуард Папазян (персонално) ви представям

Сърфист, любител на екстремните ски, пианист като дете, наследствен математик. Това показва бърз преглед на профилите на Кико Дончев, директор на наземни операции и подготовка за изстрелване в SPACE X. Българинът беше до Илон Мъск при изстрелването на совалката тази нощ. Кико е син на Ясен Дончев, който от 2000-а година е преподавател в