Приготвя се лесно и на ръка, и с помощта на уреди

Тази напитка е вкусна, а отделно е от най-здравословните. Да не говорим, че не е проблем за нито една домакиня.

Възбужда апетита и ободрява за целия ден.

При здрави хора поддържа имунитета, а при болни е полезна за заболявания на бъбреците, черния дроб, белите дробове и гърлото, казват доктори.

Може да си я направите по няколко начина.

Някои обичат ръчно да изстискват гроздето, като ползват дървена гаванка, други ползват преса.

След смилането е добре да се филтрира през марля или сито.

Когато използвате сокоизстисквачка, може да не се налага допълнителна филтрация.

Етапите на консервиране на сок от различни сортове грозде и с различна зрялост са почти еднакви, правят се почти по един начин, но има и малки разлики.

Каберне сок

Този сорт грозде е най-популярен за приготвяне на сок и вино. Сочен е и пуска много течност и малко сухо вещество.

Измийте гроздето под течаща вода. Изстискайте с ръце или преса и сложете на огъня в тенджера да заври.

След 5 минути изключете огъня и филтрирайте сока през марля или сито с малки дупки.

Изсипете в бутилки или буркани, стерилизирайте в тенджера за 15 минути. Гроздовият сок е готов за пиене и е траен.

При използване на сокоизстисквачка и наличието на много плод, уредът трябва периодично да се спира и да се почиства от люспите.

Ако полученият и вече филтриран сок е силно концентриран, тогава той може да се разреди с вода - 1:2.

И от зелено грозде

сокът е не по-малко вкусен. Ако имате сред набраното неузрели чепки, след смилането към тях добавете необходимото ви на вкус количество захар.

Сварете малко по-дълго - за около час.

Полученият горещ сок се бутилира и веднага се запушват бутилките или бурканите.

Съвети:

Ако сокът ви е много, през зимата той спокойно може да се използва като основа за вино.

Пресятата месеста част от зърната не е за изхвърляне - никак не е зле, когато я вложите в супа или ястие, върви на гювеч.

Ако по някаква причина сокът е ферментирал, не се обезсърчавайте, пак го преработете във вино. 

Почистете добре гроздовете и отделете частите от чепките
Почистете добре гроздовете и отделете частите от чепките
Смачкването с дърво е за предпочитане от мнозина, други избират преса
Смачкването с дърво е за предпочитане от мнозина, други избират преса
Отделените зърна и люспи са подходящи за ястия и супи
Отделените зърна и люспи са подходящи за ястия и супи
Количеството на захарта е почти по избор
Количеството на захарта е почти по избор
Изваряването е задължително
Изваряването е задължително
Готовият суров сок е много вкусен, вареният за зимата - също
Готовият суров сок е много вкусен, вареният за зимата - също