Енергиен сок за зимата

20 октомври 2019
В лозята
54756
Няма снимка
Бургани или бутилки със сок могат да се опазят за цялата зима
1 2 3 4 5 6 7
 

Приготвя се лесно и на ръка, и с помощта на уреди

Тази напитка е вкусна, а отделно е от най-здравословните. Да не говорим, че не е проблем за нито една домакиня.

Възбужда апетита и ободрява за целия ден.

При здрави хора поддържа имунитета, а при болни е полезна за заболявания на бъбреците, черния дроб, белите дробове и гърлото, казват доктори.

Може да си я направите по няколко начина.

Някои обичат ръчно да изстискват гроздето, като ползват дървена гаванка, други ползват преса.

След смилането е добре да се филтрира през марля или сито.

Когато използвате сокоизстисквачка, може да не се налага допълнителна филтрация.

Етапите на консервиране на сок от различни сортове грозде и с различна зрялост са почти еднакви, правят се почти по един начин, но има и малки разлики.

Каберне сок

Този сорт грозде е най-популярен за приготвяне на сок и вино. Сочен е и пуска много течност и малко сухо вещество.

Измийте гроздето под течаща вода. Изстискайте с ръце или преса и сложете на огъня в тенджера да заври.

След 5 минути изключете огъня и филтрирайте сока през марля или сито с малки дупки.

Изсипете в бутилки или буркани, стерилизирайте в тенджера за 15 минути. Гроздовият сок е готов за пиене и е траен.

При използване на сокоизстисквачка и наличието на много плод, уредът трябва периодично да се спира и да се почиства от люспите.

Ако полученият и вече филтриран сок е силно концентриран, тогава той може да се разреди с вода - 1:2.

И от зелено грозде

сокът е не по-малко вкусен. Ако имате сред набраното неузрели чепки, след смилането към тях добавете необходимото ви на вкус количество захар.

Сварете малко по-дълго - за около час.

Полученият горещ сок се бутилира и веднага се запушват бутилките или бурканите.

Съвети:

Ако сокът ви е много, през зимата той спокойно може да се използва като основа за вино.

Пресятата месеста част от зърната не е за изхвърляне - никак не е зле, когато я вложите в супа или ястие, върви на гювеч.

Ако по някаква причина сокът е ферментирал, не се обезсърчавайте, пак го преработете във вино. 

Още от В лозята
0

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

0

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

0

Често ги подминават любители, които не забелязват нито петна като знак за болести, нито че растението ще гладува Борбата с болестта брашнеста мана е една дълга система от грижи

0

Вържете и проредете леторастите Идва времето, в което и професионалистите, и любителите трябва да бъдат особено внимателни, за да не допуснат заразата на една от най-опасните болести - оидиумът

0

Паралелно с борбата срещу вредителите, през месец май се провежда вече и борбата с болестите. Кога е първото пръскане срещу мана? Това третиране трябва да извършите във фазата

Последни новини
0

Животът е един неспирен кръговрат. Такъв е и принципът на всяка градина. Каквото вземем от нея, е добре дошло, но трябва и да връщаме. Набавянето на нутриенти в почвата може да става по много начини

0

Споделянето им за нуждите на прецизното земеделие сега е без регулация и може да навреди на конкуренцията Добродетелите на дигиталното земеделие се възхваляват от много гласове

0

Цените на зърнените култури леко паднаха на световните борси на фона на позицията на купувачите, които не бързат да проявят активен интерес към новата реколта

0

През изминалите празнични дни в област Добрич са възникнали два пожара в житни масиви, като те са засегнати 60 дка пшеница - съобщават от регионална дирекция „Пожарна безопадност и защита на

0

Отговаряме на Василена Илиева от Шумен Ветеринарни специалисти твърдят, че 80% от здравите кучета обичат да ядат зелена трева. Нашата читателка от Шумен Василена Илиева се обади разтревожена от това

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Коли на жандармерията има пред къщите на зам.-министъра на екологията Красимир Живков в Ботевград и Правец, съобщави сайтът botevgrad.com рано сутринта.  По информация на "24 часа" тече акция на Специализираната прокуратура, която разследва висши държавни чиновници. Красимир Живков е два мандата кмет на Правец

"Вероятно през месец юни ще бъде премахнат режимът на водата в Перник", съобщи пред БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, цитирана от БГНЕС. По думите ѝ в момента в язовир Студена има около 17 млн. кубически метра вода, а при количество от над 20 милиона, започва изпускане на язовира

За България са предвидени едни от най-големите суми от фонда на ЕС за КОВИД-19 спрямо БВП - 19,3%, или 15 млрд. евро. От тях трябва да връщаме 3,3 млрд. в рамките на много дълъг период - около 30 години, а останалите са под формата на грантове. Това каза евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев в ефира на "Нова телевизия"