Приготвя се лесно и на ръка, и с помощта на уреди
Тази напитка е вкусна, а отделно е от най-здравословните. Да не говорим, че не е проблем за нито една домакиня.
Възбужда апетита и ободрява за целия ден.
При здрави хора поддържа имунитета, а при болни е полезна за заболявания на бъбреците, черния дроб, белите дробове и гърлото, казват доктори.
Може да си я направите по няколко начина.
Някои обичат ръчно да изстискват гроздето, като ползват дървена гаванка, други ползват преса.
След смилането е добре да се филтрира през марля или сито.
Когато използвате сокоизстисквачка, може да не се налага допълнителна филтрация.
Етапите на консервиране на сок от различни сортове грозде и с различна зрялост са почти еднакви, правят се почти по един начин, но има и малки разлики.
Каберне сок
Този сорт грозде е най-популярен за приготвяне на сок и вино. Сочен е и пуска много течност и малко сухо вещество.
Измийте гроздето под течаща вода. Изстискайте с ръце или преса и сложете на огъня в тенджера да заври.
След 5 минути изключете огъня и филтрирайте сока през марля или сито с малки дупки.
Изсипете в бутилки или буркани, стерилизирайте в тенджера за 15 минути. Гроздовият сок е готов за пиене и е траен.
При използване на сокоизстисквачка и наличието на много плод, уредът трябва периодично да се спира и да се почиства от люспите.
Ако полученият и вече филтриран сок е силно концентриран, тогава той може да се разреди с вода - 1:2.
И от зелено грозде
сокът е не по-малко вкусен. Ако имате сред набраното неузрели чепки, след смилането към тях добавете необходимото ви на вкус количество захар.
Сварете малко по-дълго - за около час.
Полученият горещ сок се бутилира и веднага се запушват бутилките или бурканите.
Съвети:
Ако сокът ви е много, през зимата той спокойно може да се използва като основа за вино.
Пресятата месеста част от зърната не е за изхвърляне - никак не е зле, когато я вложите в супа или ястие, върви на гювеч.
Ако по някаква причина сокът е ферментирал, не се обезсърчавайте, пак го преработете във вино.
Коментари