Продукти: 1 кг ябълки, 200 г захар, 160 г брашно, 5 яйца, 2 суп. лъж. нишесте, 1-2 ч. лъж. смляна канела, 1,5 суп. лъж. лимонов сок, 1 ч. лъж. бакпулвер, 1 ч. лъж. ванилова захар, щипка сол, пудра захар за поръсване.
Приготвяне: Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците със захарта и ваниловата захар, докато захарта се разтвори напълно и на повърхността се появи пяна. Разбийте белтъците с лимоновия сок (1 чаена лъжичка) и щипка сол до получаването на на стабилна пяна.
Към жълтъците добавете пресятото брашно с бакпулвера и разбийте. Постепенно започнете да прибавяте от белтъците, като внимателно бъркате с дървена лъжица. Не използвайте миксер. Разбъркването трябва да става отдолу нагоре, като се внимава да не спадне белтъчната пяна. Обелете и почистете ябълките от семките. Нарежете ги на тънки филии и ги поръсете леко с лимонов сок (около 1 супена лъжица). Добавете нишестето и канелата и разбъркайте добре. В намазнена с растително масло форма сипете половината от тестото и добавете ябълки. Покрийте с останалото тесто и печете във фурната, предварително загрята до 180 градуса, за около 45 минути.
Когато сладкишът е готов, изчакайте да изстине и поръсете с пудра захар.
Коментари