Присъединяването ни към Европейския съюз се оказа пагубно за интензивните ни сектори. От водещ производител и износител на зеленчуци се превърнахме във вносител. Плодове и картофи, които са с изключително ниско качество и не се предлагат в западните страни, у нас намират радушен прием - преопаковат се и се търгуват като първо качество.
Родната продукция от една страна е с висока себестойност, тъй като държавата не може или не иска да намери механизми, за да я субсидира достойно, а от друга - търговците не я искат, защото предпочитат евтината чужда.
Трябват сериозни промени и в държавната политика, и в работата на производителите ни, за да се намери верният път, коментира Тодор Джиков.
Подробности за производството и пазара на българските зеленчуци, за международните тенденци търсете през седмицата в новия брой на в. "Български фермер".
Коментари