След положително гласуване на пленарна сесия на Европейския парламент, Съветът прие правен пакет за присъединяването на Европейския съюз към Женевския акт - многостранен договор за защита на географските указания, управляван от Световната организация за интелектуална собственост (WIPO), съобщават на страницата на ЕК "Земеделие". 

Благодарение на Женевския акт, който модернизира Лисабонската спогодба от 1958 г. за защита на наименованията за произход и тяхната международна регистрация, международните организации като ЕС вече имат разрешението да се присъединят. В момента той се състои от 28 членове, включително седем държави-членки на ЕС. Ползвата от това членство е, че могат да осигуряват защитата на наименованията за произход (AO)  само чрез единна регистрация. Това означава, че след като ЕС официално стане член, всички географски указания на ЕС могат да получат бърза, качествена и постоянна защита сред другите членове на Женевския акт.

Комисарят по земеделието и селските райони Фил Хоган приветства решението. По негови думи географските указания представят ценното географско разнообразие, автентичност и ноу-хау-то на Европа по отношение на селскостопански продукти, храни и напитки. Това членство ще допълни защитата, която вече е предоставена чрез международни двустранни споразумения, казва още той.

 Три месеца след приключването на законодателния процес,  Европейският съюз ще се присъедини официално към Женевския акт.

Географските указания се отнасят до продукт, който произхожда от конкретен географски район и по отношение на който дадено качество, репутация или друга характеристика са свързани с географския произход. Те също се използват за разграничаване и засилване на културния принос и на автентичното ноу-хау. Име на продукт, което е регистрирано като защитено географско указание или защитено наименование за произход, може да се използва само от производители от определения район.

Има над 3000 наименования на напитки и хранителни продукти от ЕС и страни извън ЕС, регистрирани в ЕС, като Горгонзола, Кава, Коме и Узо.