За сериозен проблем с крушите споделя с нас Соня Ангелова от Владо Тричково. Още зелени листата на дръвчето опадват, плодовете се деформират и по-късно почерняват. Читателката подчертава, че ги е пръскала редовно, но не е постигнала ефект.

Интересува се каква е причината и какви мерки да вземе следващата година.

По малкото симптоми, които Соня описва, няма как да се даде категорично становище дали причината е болест или неприятел. А най-вероятно става въпрос за смесено нападение.

Затова накратко даваме информация за най-опасните болести и неприятели, които нападат крушата.

Струпясване

По листата се образуват хлоротични петна, които по-късно некротират и се покриват с тъмносив налеп. По листните дръжки и летораслите петната са като пришки.

По плодовете повредите се изразяват в деформации и напуквания при тяхното нарастване. При разрастване на повредите се образуват и раковини.

Болестта се благоприятства при чести превалявания и умерената температура.

Мерките срещу болестта включват изрязване на заразените леторасли, третиране на дръвчетата след листопада с 5-7%-ов разтвор на карбамид, както и редовни пръскания по време на цялата вегетация.

Ръжда

След прецъфтяването върху всички зелени части - листа, леторасли, плодове, се появяват неправилни жълти петна. В средата на лятото горната страна на петната се покрива с дребни черни точки. От долната повърхност на листа петната имат жълто-зелен цвят.

Повредените плодове са силно деформирани и обикновено опадат преждевременно.

За разлика от останалите болести по крушата, ръждата се появява сравнително по-късно през пролетта.

Пръсканията с подходящи фунгициди започват при поява на първите признаци на болестта.

Крушова бълха

Неприятелят е основен за вида. Развива 4-5 поколения през годината и зимува като възрастното насекомо. Рано напролет, понякога още през февруари, вредителят напуска зимните си убежища, пропълзява по набъбващите пъпки и летораслите. Бълхата първоначално смуче сок от тях, а по-късно преминава и по листата и цветовете.

При смученето на сок се отделя медена роса, която придава блясък на нападнатите части - листа, клони и плодове. По тях се заселват чернилни гъбички и плодовете придобиват саждив вид.

Препоръчително е първото пръскане да се направи много рано, като то е насочено срещу възрастните бръмбари преди да се снесли яйцата. През вегетацията третиранията трябва да продължат с подходящи инсектициди.