През есента се извършва основното торене на всички овощни, както и ягодоплодни видове.

Дръвчетата, които ще се засаждат сега, се торят в посадъчните ямки. Торовете се сместват с малко почва и се насипват на дъното на ямката. Отгоре се поставя малко чиста почва, за да няма пряк досег до корените на дръвчетата.

В зависимост от големината на дръвчетата и видът им се определя и торовата им норма. Младите овошки се торят с по-малки дози торове, а плододаващите - с по-високи.

През есента се внасят фосфорните и калиевите торове - най-често гранулирани суперфосфат и калиев сулфат. Може да се използва и комбинирана тор, но количеството на азот в него, трябва да е по-малко.

При есенното торене може да се внесе и до 1/3 от нормата на азотния тор, а останалата се подава през вегетацията на дръвчетата.

Оборският тор също се разпръсква през есента.

Корените да са добре разположени при засаждането на дръвчето

Въпрос:

Когато при покупката на овощно дръвче, корените му са в с почва и опаковани, трябва ли да се извадят? Или така да се постави направо в ямката, ако материалът е биоразградим?

Марина Христова, Казанлък

Отговор:

По принцип у нас рядко се предлага овощен посадъчен материал, с опаковани корени. Прави се при някои ягодоплодни, които са с по-малки размери.

Все пак ако попаднете на така предлагани дръвчета, как да процедирате.

Опакованите корени позволяват на дръвчето да се пренася безпроблемно от едно място на друго. Освен това може да издържи няколко дни, ако няма възможност да се засади веднага. Но в този случай то трябва да се полива.

Все пак е добре при овощните дръвчета да свалите опаковката, дори по-късно тя да се разгради в почвата. Това е препоръчително, за да може при засаждането да разположите равномерно корените в пространството. Освен това така по-лесно и безпроблемно ще нарастват след прихващането на дръвчето на новото място.