Може би ще се запитате каква е разликата между пинджур, лютеница и айвар.

Лютеницата се приготвя от смлени, обикновено печени червени чушки, домати, кромид лук, патладжан, моркови, подправки и олио. При приготвянето ѝ не правим марината.

Лютеницата може да се яде намазана на филия хляб и поръсена с натрошено сирене, или като гарнитура към скара, картофи, ориз или тестени изделия. С лютеница се прави традиционна българска салата с лук или смесена с варен боб.

Айварът е сръбски специалитет, който се приготвя от червени чушки.

В някои рецепти за айвар се използват и печени патладжани. При авайра НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ червени домати или доматено пюре. Популярен е много и в Македония.

Пинджурът също е разновидност на така популярните по нашите ширини подправени зеленчукови салати (паста, сос, пюре), които се приготвят от червени чушки, патладжан и домати.

Използва се като салата, предястие, гарнитура към месни блюда или като паста за сандвичи.