Споразуменията около ирландската граница могат да променят драстично условията за търговия за ирландския хранителен бизнес. В най-лошите сценарии последиците могат да бъдат катастрофални, принуждавайки някои компании да преосмислят изцяло своята верига за доставки, тъй като трудно ще се справят с увеличените разходи и намалената конкурентоспособност, съобщава BBC Radio Ulster.

Позицията на месопреработвателния бранш: В деня, когато напуснем, Обединеното кралство ще трябва да бъде официално посочено като трета страна от ЕС, за да може да търгуваме с англичаните. Тази търговия вероятно ще бъде обвързана с някаква форма на динамично регулиране. А това означава, че може да се наложи да изпълним различни изисквания за преработка на храни и определено ще изисква нови здравни сертификати за износ (не са необходими в момента) за всички продукти от животински произход, включително живи животни. Докато преди това хранителните продукти биха могли да се движат безпроблемно и свободно между държавите.

След Brexit всеки продукт или съставка от животински произход ще се нуждае от ветеринарен лекар или служител по опазване на околната среда, който да го провери и дори може да го спре. Това ще бъде огромна допълнителна бюрократична тежест.