Отрицателните ефекти на климатичните промени ще продължат да се удвояват между 2041 и 2070 г.

Сушата, причинена от глобалното затопляне, може да унищожи до 60% от пшеничните полета в света до края на века, което ще доведе до недостиг на храна и нестабилност, предупреждават изследователите.

Светът трябва да е подготвен за безпрецедентни шокове в производството на култура, която е основна храна в много страни, казват учените климатолози в статия, публикувана в списанието Science Advances.

Според тях, дори ако светът успее да ограничи затоплянето до 2 градуса по Целзий, отрицателните ефекти ще продължат да се удвояват между 2041 и 2070 г., което ще принуди фермерите да се адаптират, като използват по-ефективно водата и променят схемата на сеитба.

"Увеличението на честотата и големината на неблагоприятните метеорологични събития и свързаните с тях сътресения ще бъдат безпрецедентни", се казва в статията.

До средата на века Африка ще бъде най-засегнатият регион каза един от авторите на статията Питър Холик пред Thomson Reuters.

Европа, САЩ и Русия ще бъдат сериозно засегнати, заяви Хоулик, заместник-ръководител на Австрийския международен институт за приложен системен анализ.

Според Хоулик Африка не е основен производител на пшеница, но тази култура осигурява 14% от калориите, консумирани от континента, и тази цифра се очаква да се удвои до 2050 година.

Според Организацията на обединените нации по храните и селското стопанство (FAO) пшеницата, ключова съставка в ежедневните храни като хляб, юфка и зърнени култури, осигурява почти една пета от калориите, консумирани от човечеството по целия свят.

Отглежда се на територия, по-голяма от всяка друга търговска култура, а нейната глобална стойност на износа е близо 50 милиарда долара.

Според прогнозите на ФАО до 2050 г. глобалното търсене на зърнени култури, включително пшеница, ще се увеличи с 43% главно в развиващите се страни.

Ако тези страни не могат успешно да увеличат производството на пшеница, те ще зависят от вноса, се казва в статията.

Тези събития могат да задълбочат хранителната несигурност и в резултат на това политическа нестабилност и миграцията.