Пикът на африканската чума по свинете приключи, но кризата - в никакъв случай. Трудностите по прилагането на норми, мерки и правила във всяка част от обществената верига, засягаща отглеждането на домашната свиня и пътя й до крайния потребител, предстоят. В европейски държави, в които болестта е влязла, не е излязла досега. Това заяви в Първомай министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя посочи, че загубите от поголовието на прасетата у нас са 20-21%. За тях вече сме получили европейско съфинансиране за обезщетенията на засегнатите. В момента министерството води разговори с ЕК за отварянето на нова мярка 5 от Програмата за развитие на селските райони, която да бъде насочена към стопани, пострадали от огнищата на африканската чума. Идеята е те да бъдат подпомогнати 100% за репопулирането на прасетата и 80 процента - за разходите за биосигурност. Очаква се комуникацията с ЕК да приключи в края на т.г. Министър Танева е категорична, че оттук нататък в промишлените и домашните свинеобекти ще трябва да се спазват нови мерки за хигиена.

"А те са елементарни -прасетата да са с ограда, да не са заедно с други животни, фуражът им да се съхранява правилно, а хората да си сменят дрехите след излизане от стопанството", обясни тя. По думите й освобождаването на шефа на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев било планирано преди месеци. Рокадата била анонсирана още лятото.

"Не смятам, че смяната в която и да е структура, следва да е PR събитие", каза земеделският министър. Танева обяви, че ще бъде вдигната забрана за дърводобив за голяма част от възбранената зона от 200 кв. м горски площи. Там не се позволяваше сеч заради откритите 79 трупове на диви свине, заразени с чума. Министърът уточни, че възбранените територии са едва 8% от горския фонд и не би трябвало това да вдига цената на дървата. Танева заяви, че ще се изкупуват частни гори, като предимство ще имат тези, които граничат с държавни. Целта е тяхното опазване. Предвидени са близо 1 млн. лева до края на годината.

В момента със заповед на министерството на земеделието тече проверка за биосигурност в птицифермите в страната. Инфлуенца у нас няма, мерките били превантивни.