Япония се съгласи да премахне значително ограничение върху говеждото месо от САЩ, което се очаква да доведе до допълнителни 200 милиона долара годишен износ в САЩ, съобщи USDA.

Влязъл в сила веднага, Япония вече ще изисква говеждото месо, което купува от САЩ, да идва от говеда, които са били на възраст под 30 месеца по време на клане, разпоредба, предназначена да предпазва от спонгиформна енцефалопатия по говедата, по-известна като болест на лудата крава.

„Това е чудесна новина за американски ранчо и износители, които сега имат пълен достъп до японския пазар за висококачественото си, безопасно, здравословно и вкусно говеждо месо в САЩ“, заяви министърът на земеделието Пердю и допълва: "Надяваме се, че решението на Япония ще помогне да се насочат други пазари по света към научнообосновани политики.“

Япония напълно забрани американското говеждо месо през 2003 г., след като в млечна крава в САЩ беше открит първият случай на СЕГ. Две години по-късно Япония започна да приема някои разфасовки на говеждо месо при ограничителни условия, включително разпоредба, че продуктът идва от добит добитък преди да са били на 20 месеца. Преди малко повече от шест години тези ограничения бяха отменени, включително увеличение на надбавката за възраст до под 30 месеца.

Япония е най-ценният външен пазар за американско говеждо месо, а продажбите на азиатската нация продължават да нарастват. САЩ продадоха говеждо месо на Япония на стойност 1,7 милиарда долара през 2018 г., в сравнение с 1,5 милиарда долара през 2017 година.

Но търговията може да бъде още по-добра. Японското решение за премахване на възрастовото ограничение на добитъка може да бъде добър знак за продължаващите преговори за споразумение за свободна търговия между двете страни. Към момента Япония начислява 38,5 процента тарифа за говеждо месо в САЩ и това се очаква да бъде цел за американските преговарящи.

Ако САЩ не се оттеглиха от търговското споразумение за Транс-Тихоокеанско партньорство с Япония и 10 други страни, вече би била сключена сделка за постепенно намаляване на тази тарифа до само 9 процента. Това намаление би довело до износ на американско говеждо месо за Япония с 876 милиона долара годишно, показва анализ на Комисията за международна търговия на САЩ.