Продукти: 1 голям лимон, 50 г масло, 100 г брашно, 1 суп. лъж. захар, 3 средно големи яйца, 300 мл прясно мляко, сол, олио за пържене.

Приготвяне: Измийте лимона. На най-ситното ренде настържете кората на целия лимон. Разтопете маслото.

В дълбока купа изсипете брашното, захарта и лимоновата кора. Добавете разтопеното масло и разбъркайте енергично: брашното трябва да поеме равномерно маслото, без да се образуват бучки.

Разбийте яйцата едно по едно и ги прибавете към тестото. Внимателно разбърквайте след всяко яйце. Започнете постепенно да сипвате по малко от прясното мляко, в което сте прибавили солта. През цялото време бъркайте, така че да се получи еднородна смес. Оставете съда с тесто за 20-30 минути.

Вземете тиган с диаметър 18-20 см и незалепващо покритие. Загрейте добре и намажете дъното с растително масло. Разбъркайте отново тестото и с черпак сипвайте в тигана. Разнесете сместа, така че да получите тънки палачинки. Пържете от двете страни до златисто-кафяво.

Готовите палачинки подредени в затоплена чиния и сервирайте с мед или сладко.