На полето навлизат скоростни продълбочители и дълбочинни култиватори от чизелов тип, както и тежки комбинирани машини за подготовка на семенното легло

Екип на в. "Български фермер"

Проблемът със сушата и машините, които земеделският производител трябва да ползва в екстремната обстанвока на полето, е комплексен. Затова бихме искали да обърнем внимание на връзката на сушата с все по-ограниченото време за селскостопански операции и на риска от увеличаване на разходите.

Какво имаме предвид? Ако една операция се отложи заради сушата, което се случва все по-често, това довежда до промяна в плановете и за последващите операции. Времето за всяка една от тях се скъсява все повече. Това трудно се компенсира. Малко фермери разполагат с резерв от нужната техника и персонал.

Налагат се компромиси. Като например работа в неблагоприятни условия

Това само по себе си автоматично довежда до увеличение на разходите. Машините се чупят, налага се повтаряемост на операциите. Не само на почвообработващите, а понякога и на сеитбените. Себестойността на продукцията силно нараства. И това става в условия на високи нива на ренти, цени на горива и материали, намаляващи субсидии и трудно прогнозируеми пазарни цени на продукцията. Фермерите, разбира се, са силно чувствителни към всяко увеличение на разходите.

Както казахме в началото, проблемът със засушаването е комплексен. Могат да се предложат и разгледат много и различни начини за борба и справяне с него. Тук ще се спрем върху някои машини, свързани с технологии за почвообработка, които помагат да се намали вредният ефект от засушаването. Основното им качество е това, че позволяват работа при по-неблагоприятни условия и дори водят до намаляване на разходите

Това се потвърждава и от фермерския опит, и от налагащите се тенденции в Централна и Западна Европа.

Дълбочинната обработка на почвата, класическата оран с плуг, е все още най-разпространена. Напоследък все повече навлизат и други машини. Става дума за различни продълбочители и дълбочинни култиватори от чизелов тип, както и тежки комбинирани (за първонална обработка и подготовка на семенно легло) машини, свързани с така наречената минимална обработка (minimum tillage). В същото време те са подходящи и за биоземеделие. Търсеният ефект от тяхното приложение в практиката е преди всичко намаляване на загубите от влага в почвата. Към това се прибавя и скъсяване на времето за почвообработка чрез работа с високоскоростни машини.

Основната цел е намаляване на разходите чрез работа с по-малко енергоемки машини

Предсеитбената обработка или т. нар. подготовка на семенните легла се извършва най-често с култиватори тип компактор. Едно от предимствата на този тип машини е, че почвата под леглото е компактна и не позволява загуба на влага. Това предимство обаче се превръща в недостатък при обилен валеж. Водата не може да попие добре в почвата и това съответно може да доведе до проблеми.

Тук ще се спрем на 2 вида машини сравнително нови все още за България. Те са компактор от тежък тип и предсеитбен, комбиниран валяк. Този компактор или тежък култиватор (както някои го наричат) е скоростна машина, както и повечето подобни машини. За разлика от тях обаче, той е снабден с предна дискова секция за нарязване на останалите от предишните обработки буци. Иновативните двойни валяци позволяват по-добро разбиване и смесване на вече обработената почва.

Едно от основните предназначения накомбинирания валяк е не да валираслед сеитба, както би следвало да се подразбира от думата валяк. Точно обратното, той трябва да подготви семенното легло, като остави фините частици отдолу, а отгоре по-едрите бучки. И това става в комбинация с разбиване на буците и подравняване на терена за сеялката. Почвената структура е уплътнена в дълбочина, така че да пази влагата, но не е компактирана до ниво да не пропуска водата от валежите.

Машината може да се използва и за братене на есенните житни култури едновременно с вкарване на торове и разрохкване на най-горния почвен слой. Валирането напролет може да доведе до значително увеличение на реколтата.

Най-разпространените машини за нарязване на растителните остатъци след жътва са т. нар. хоризонтални сечки. Тези машини са евтини и високопроизводителни, но не достатъчно ефективни. Затова напоследък навлизат във фермерската практика и такива с едновременно хоризонтални и вертикални (от дисков тип) работни органи, както и мулчери. Основното предимство на мулчерите е, че за разлика от сечките се постига много добро нарязване на остатъците най-вече при рапицата и слънчогледа. Ситно нарязаните остатъци се разграждат бързо, обогатяват и хомогенизират почвата. Не на последно място вредните бактерии и инсекти трудно намират среда за развитие. Което от своя страна намалява разходите за химикали.

Мулчер
Мулчер
Тежка комбинирана машина
Тежка комбинирана машина
Предсеитбен валяк
Предсеитбен валяк