Плодовата реколта - трудна година за овощарите

27 септември 2019
Растениевъдство
12312
Няма снимка
Петър Щерев отглежда кайсии, които са предназначени за пресния пазар
1 2 3 4
 

Каква е равносметката от този сезон за Петър Щерев, който отглежда череши, вишни и кайсии в района на Айтос

Ваня Велинска

В края на сезона е естествено да се прави равносметка за реколтата. Каква е тя за родните овощари? Трудно ще обобщим картината в страната поради ред причини. Като основната, разбира се, си остава климатичните условия в различните райони на страната. А и, известно е, секторът е изключително труден, затова и решението да се занимаваш с овошки, се взема от все по-малко земеделски производители.

За съжаление, няма и помен от някогашните ни добри позиции в отглеждането на плодове, както и при зеленчуците, между впрочем. Разбира се, не може да отречем, че в последните десетина години се забелязва известен интерес към създаване на нови овощни градини. Те обаче са незадоволителен брой, предвид възможностите ни да отглеждаме много и то разнообразни овощни видове, тъй като имаме изключително подходящи почвено-климатични условия. Но всичко зависи от възможностите, пазарите, а също и от желанието да се бориш и да развиваш този бизнес

Защото

да отглеждаш плодове в България е истинска борба

Доказват го малкото овощари, които са останали и продължават да се занимават с това производство.

По темите за реколтата, реализирането на плодовете, проблемите в сектора, разговаряме с Петър Щерев, земеделски производител от Айтос. Младият фермер се занимава единствено и само с отглеждане на трайни насаждения - овощни градини и лозя. Заложил е основно на череши, кайсии и малко вишни. Всичките му насаждения, 160 декара, са биологични градини, повечето от които биологично сертифицирани.

Като цяло изминалата производствена година бе доста трудна за овощарите в цялата страна, разказва Петър Щерев. За съжаление, последните години са доста проблемни, предвид капризите на времето - студове, дъждове, суша. Но такъв е бизнесът ни. От това, което си споделяме с колегите, се разбира, че е различно при всеки, различно е и при отделните култури.

Така е и при Петър. Реколтата му от череши и вишни тази година е доста слаба. И това е факт не само за Бургаския регион, но и за много други места в страната. Студовете през зимата, а по-късно проливните дъждове в началото на пролетта, предопределиха изключително слабата реколта от череши. Има стопани от района, които дори не са влизали в насажденията да берат.

При кайсиите положението е коренно различно. Получената реколта оправдава очакванията на фермера. Кайсиевата градина е само 3-годишна, но вече дава плодове. От 25 декара са набрани около 14 тона плодова продукция, което е добър добив според него. Кайсиите са с отлично качество, насочени са за пресния пазар, лесно намират реализация.

Плодовата продукция от череши от градините на Петър, пък е предназначена за преработка. От няколко години биологично сертифицираните му череши се изкупуват от биологичен преработвател.

Няма проблем с цената, получава това, което трябва да се плати за биологично отгледан продукт. Единственият проблем, който Петър вижда е, че чуждестранните партньори, които изкупуват нашите плодове, изнасят ги в Европа за допреработка и после отново ги внасят у нас, но никъде не се отбелязва, че всъщност това са плодове, отгледани в България.

Както вече споменахме всичките овощни градини на Петър Щерев се отглеждат по биологична технологя дори и тези, които не са сертифицирани. Това със сигурност усложнява работата на фермера, от което той обаче не се оплаква. А правилата при биопроизводството са железни. С особено внимание трябва да се подхожда при опазването на дръвчетата от вредители. Там, пестицидите, които се използват, трябва да са не само с разрешените активно вещество и доза, но и одобрени за дадения овощен вид. А трудностите идват от това, че у нас все още има малко регистрирани продукти за биопроизводство срещу различните вредители. Но и това не е най-сериозният проблем, става ясно от разговора ни с овощаря.

Все още у нас всичко се преценява документално, а не се отчита реалната ситуация на полето, споделя Петър. Контролиращите органи гледат документи да са перфектни, никой не стъпва в градините. А точно това трябва да е водещо - производството. Например при кандидатстване по програмите, важно е да се вземе под внимание размерът на стопанството

Не можеш да правиш класиране между производител с няколко хиляди декара и такъв, който има 10 декара например. А реално е така. Чрез броя точки, които се дават при ранкирането, големите стопанства лесно ги натрупват, докато за малките - те са непосилни.

Тогава какъв е смисълът от програмите?

Не е ли те да дават възможност за работа и развитие на по-малките производители, които също са важна част от растениевъдния сектор. Докато това, а и не само, не се промени, все по-дребни стопани ще се отказват от трудните интензивни производства, а други - въобще няма и да помислят за земеделие.

Още от Растениевъдство
0

Една от най-сериозните заплахи срещу американската пшеница е руската житна въшка, пише Soil Science Society of America. Както подсказва името им, тези инвазивни вредители родом от Евразия са стигнали

0

АМАЛГЕРОЛ ЕСЕНС е многофункционален, висококачествен природен биостимулант за листно приложение при зърнени, маслодайни, овощни и зеленчукови култури, лозя и други

0

В Списък 2020, освен всички фунгициди, хербициди, инсектициди и торове има публикувани схеми с BBCH фазите на растеж на всички отглеждани култури в България

0

У нас може да бъде отглеждана и като медоносна, и като нова етерично-маслена култура Доц. д-р Стела Димкова, Институт по декоративни и лечебни растения

0

През пролетта на 1993 година започнах да работя за пръв път в България с Clearfield технология при няколко култури. С течение на времето негативните страни бяха преодолени и останаха позитивите

Последни новини
0

Едно време в селските градини са се отглеждали предимно зеленчуци и билки. Тази зона е била много близо до къщата и достъпът до нея е бърз и лесен. Цветята не са се засявали специално и са расли

0

От 30 000 до 100 000 лв. безвъзмездна помощ по нова схема на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще получат средните предприятия, засегнати от карантината

0

Ива Тончева Коронавирусът увеличи продажбите на биологично мляко: много хора си остават вкъщи, купуват повече храна и очевидно показват предпочитание към био-то

0

Може да страдат от намалена зрителна острота или слепота Промените в зрението при кучетата могат да се развият постепенно или внезапно. Ако дори възникне слепота

0

Подхранете и окопайте растенията След поникването на картофите важна грижа е окопаването на растенията. Обикновено се прави два пъти. Първото окопаване е малко след като картофите поникнат

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Родината на красивите латинки може и да е Чили, но на тях определено им допада климатът в България. Пъстрите им цветове се показват основно от градините в някой двор, но могат да виреят и в по-големи саксии или сандъчета на балкон или тераса. Има над 50 различни вида латинки, които обагрят дома ви в оранжево, жълто, червено, розово и др

Според данни за март и април почти 2 млрд. лева са разходите за пенсии и помощи за бедните Близо 20% от бюджета на Националния осигурителен институт за болнични през цялата 2020 г. са вече платени през март и април. 115 497 400 лв. е платил НОИ за обезщетения за временна неработоспособност, включително и карантина в двата месеца на коронакризата

След като не се е прибрал две денонощия, родителите му подали сигнал до полицията за издирване Мистерия около смърт на журналист във Варна . Известният в града Георги Александров бе открит мъртъв в района на дефектирала тръба на Варненското езеро. “Две са официалните версии, по които се работи за смъртта му - нещастен случай или самоубийство”